Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Erotisk ikon blir voksen

Suzanne Brøgger forteller historien om hele sitt liv i ny bok.

SAMTALEBOK: Den danske forfatteren Suzanne Brøgger er Alf van der Hagens siste samtalepartner. Foto: NINA HANSEN
SAMTALEBOK: Den danske forfatteren Suzanne Brøgger er Alf van der Hagens siste samtalepartner. Foto: NINA HANSEN Vis mer

«Du er nødt til å like å elske med menn så vel som kvinner. Du kan ikke gå i bh. Du kan ikke gå med underbukser. Du skal være vakker. Du skal elske og elske.»

Slik beskriver Suzanne Brøgger miljøet hun havnet i som 16-åring. Da familien flyttet til Bangkok omkring 1960, ble hun kjæreste med sin lærer. I Alf van der Hagens nye bok «Suzanne Brøgger» hevder hun at eventyret «ble bestemmende for hele mitt liv!»

Kvinnerevolusjon

Gleden ved å lese boka er at den gir et rikere bilde av hennes liv. I likhet med van der Hagens bøker om Dag Solstad og Kjell Askildsen, består «Suzanne Brøgger» av samtaler. Og også denne gangen forvandler han den litt trauste samtaleboka til ypperlig, intens og reflektert fortellerkunst.

Under lesingen tok jeg meg i å ønske at bussturene til og fra jobb varte lengre. Særlig da jeg måtte gå av akkurat idet Brøgger hevder at «det pågår en revolusjon som gjør at den gammeldagse mannen er under avvikling over hele verden». Ikke bare var jeg spent på forfatterens oppfølgingsspørsmål. På spaserturen hjem funderte jeg på om jeg tilhørte den utdøende mannstypen eller om jeg kom til å overleve. Ingenting er som et friskt pust inn i hverdagen fra den 75 år unge Brøgger!

Den unge og den eldre

Ved å føre historien helt tilbake til hennes forfedre og fram til i dag, tegner van der Hagen et bilde av et modig menneske og en reflektert forfatter. På de første sidene møter vi hennes oldemor og den notorisk utro, men driftige oldefaren. Vi får glimt av mormoren som sagde ektesengen i to og projiserte sin erotiske skuffelse inn i datteren. Deretter går det slag i slag med dramatiske anekdoter. Vi får høre om morens selvmordsforsøk. Om Brøggers morsomme far og hans dramatiske død. Og om stefaren som tok med seg familien til Bangkok. I disse kapitlene merker man at mange av historiene er blitt fortalt før – både i Brøggers bøker og i Louise Zeuthens biografi om hennes liv fram til hun ble 40.

Det som gjør boka verd å lese også for dem som har fulgt Brøgger siden debuten «Fri oss fra kjærligheten», er hennes beretninger om livet som moden og eldre kvinne. Riktignok har ikke van der Hagen like mye biografisk materiale å bygge disse samtalene på. Men samtidig blir de mer åpne og utforskende. I små drypp får vi historien om hvordan ektemannen dukket opp i hennes liv da hun ble stalket av ikke mindre enn to personer. Hun åpner også døren inn til deres ekteskapelige samliv. Men lukker den straks hun får spørsmål om erotikken tar nye former med alderen. I stedet forteller hun om datteren Luzia, sitt senere forfatterskap og stadig mer åndelige søken. Disse samtalene er mer svevende - som mellom to fremmede.

Likevel synes jeg boka er en bragd. I disse #metoo-tider er det paradoksalt at det er en mannlig forfatter som får Brøgger til å flytte fokus fra sitt liv som ungt erotisk ikon til en moden, eldre dame.

Og får henne til å fortelle historien fra mormoren som sagde ektesengen i to, til hun legger seg på sitt chambre séparée etter å ha kysset ektemannen god natt hver kveld.

For et av hennes livsmotto er at man ikke skal la solen gå ned over sin vrede.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media