Erotisk kamp på romersk

Keiser Augustus som sodomitt.

HISTORISK ROMAN: Astrid Nordangs fjerde roman fortelles av en romersk kvinne.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
HISTORISK ROMAN: Astrid Nordangs fjerde roman fortelles av en romersk kvinne. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Det er ingen spøk å være stor og død og kald og borte i våre dager. Historiske romaner er in, og historiske personer manes frem i forfatternes fantasi der de gjør ting de har gjort, ting de kan ha gjort, og ofte også ting de umulig kan ha gjort.

I Astrid Nordangs «Faustina Quinta», blir selveste Keiser Augustus — han fra juleevangeliet - tatt på fersken mens han sodomiserer en mann i sin kone Livias soveværelse.

Nordangs historiske roman er likevel ingen spekulativ søtsuppe. Hun er cand.philol., italiensk oversetter og debuterte som forfatter med «Svart Honning » (2003). Denne boka er lagt til Keiser Augustus regjeringstid (32.f -14 e.kr). Vi er i Roma, nærmere bestemt i den romerske Vestakultens tempel. Vestakulten var Romerrikets svar på nonneordenen, og helt sentral i det gamle Roms religiøse liv. Kun kvinner hadde adgang, og deres hovedoppgave var å vokte den hellige ild. Unge kvinner av god familie ble gitt, dels ofret, til kulten, der de i tredve år måtte leve et liv i renhet og kyskhet.   

Forteller fra graven Fortellingen er lagt i munnen på Faustina Quinta. Hun er levende begravet, og nedskriver historien fra graven. Faustina er fjerde datter av en romersk senator. Av politiske årsaker ofrer faren henne til et liv i kulten. Hun har begått en vestalinnes største synd. Hun har blitt gravid, født en sønn, og for det må hun bøte med livet. Hvem faren er, får vi først vite helt mot slutten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer