DISKRET: Med en iPad eller et annet lesebrett i fanget, kan du enkelt skjule hvilken bok du leser for gjengen på nabobordet. Foto: SCANPIX / AP /Paul Sakuma
DISKRET: Med en iPad eller et annet lesebrett i fanget, kan du enkelt skjule hvilken bok du leser for gjengen på nabobordet. Foto: SCANPIX / AP /Paul SakumaVis mer

Erotiske bøker forsvant fra iPad-lista

Apple beskyldt for sensur.

||| Har du noen bøker du ikke tør å ta fram på T-banen eller ved kafebordet? Med en iPad i fanget er det ikke like lett for gjengen på nabobordet å observere hva du leser.

Det er kanskje derfor bestselgerlista for bøker på iPad var såpass dominert av én sjanger da den britiske avisa The Times tok en sjekk (NB: Du må betale for å lese artikkelen hos The Times).

Forandret lista
Tre bøker innen kategorien erotisk litteratur var inne på den britiske topp ti-lista sist søndag morgen. Én av dem - «Blonde and Wet - the Complete Story» toppet lista. Men i løpet av ettermiddagen forsvant alle fra bestselgerlista, skriver avisa. Istedet hadde mer «ufarlige» titler som politikeren Peter Mandelsons biografi fått plass på lista.

Lista endret seg etter at en journalist fra The Times hadde kontaktet Apple for å få svar på hvordan den var satt sammen. Selskapet ville ikke gi avisa noe svar på hvorfor bøkene forsvant så raskt.

Men avisa mener Apple må ha sensurert lista etter å ha blitt gjort oppmerksomme på den.

Erotiske bøker forsvant fra iPad-lista

Alle de tre erotiske bøkene på topp ti-lista var signert forfatteren Carl East (55), som ifølge avisa aldri har figurert på noen bestselgerliste før. Det til tross for at han har gitt ut over 70 bøker.

Men det er ikke store summer du må ut med for dem. Boka på førsteplass koster 99 pence (ca 9,50 kr), andre bøker så lite som 49 pence (ca 4,50 kr).

- Kunne lest Platon
Redaktør i bransjebladet The Bookseller sier til avisa at forfatteren tjener på diskresjonen iPad tilbyr.

- Hvis det er på iPaden din, kan ingen se hva du leser. Du kunne lest Platon, sier han.

Men legger til at det uvanlige mengden av erotisk litteratur på iPad-lista også komme av at salgstallene for iPad-bøker er for lave til å gi en korrekt og relevant salgsliste. E-boklista til nettbokhandelen Amazon er til sammenligning ikke dominert av erotisk litteratur. Der ligger Stieg Larssons tre Millennium-bøker på de tre øverste plassene.

Det er ikke første gang Apple trår til mot seksuelt innhold på plattformene sine. I mars erklærte de App Store som puppefri sone, og fjernet «upassende» applikasjoner for iPhone.