HEFTIG OG EROTISK: «Dekameronen» er kjent for sine komiske og erotiske skildringer. Her ser vi Thorbjørn Harr i et nonnekloster der han må tilfredstille alle nonnene i tur og orden. Rett bak ham, Ulla Marie Broch som måtte overta rollen for en sykemeldt Mari Maurstad. Foto: Anders Grønneberg
HEFTIG OG EROTISK: «Dekameronen» er kjent for sine komiske og erotiske skildringer. Her ser vi Thorbjørn Harr i et nonnekloster der han må tilfredstille alle nonnene i tur og orden. Rett bak ham, Ulla Marie Broch som måtte overta rollen for en sykemeldt Mari Maurstad. Foto: Anders GrønnebergVis mer

«Dekamaronen» på Nationaltheatret

- Erotiske drømmer om nonner er like aktuelt i dag som på 1300-tallet

Sier Thorbjørn Harr som lurer seg inn på et kloster og blir forført.

(Dagbladet): En katastrofe inntreffer. I frykt for det som truer, barrikaderer ti mennesker seg under samme tak. Teaterstykket «Dekamaronen» er i gang.

Thorbjørn Harr spiller blant annet en døvstum gartner som nonnene på et kloster forlyster seg med.

FYRRIGE NONNER: Med store, fyldige fordeler går Heidi Goldmann (t.v.), Marika Enstad og Ulla Marie Broch løs på klostrets gartner - til gjensidige nytelse, før han blir utslitt. Foto: Anders Grønneberg
FYRRIGE NONNER: Med store, fyldige fordeler går Heidi Goldmann (t.v.), Marika Enstad og Ulla Marie Broch løs på klostrets gartner - til gjensidige nytelse, før han blir utslitt. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Det man drømte om den gang, drømmer man også om nå i dag. Vi spiller på sex, men vi slipper å le av oss, sier Thorbjørn Harr.

Lidderlige nonner

Historiene fra «Dekameronen» er som følger: For å få tida til å gå, begynner de å fortelle hverandre historier. Og historiene blir levende på teaterscenen. Det er utgangspunktet for Giovanni Boccaccios «Dekameronen», som utspiller seg på Nationaltheatrets hovedscene.

Spørsmålene i et av mesterstykkene i verdenslitteraturen er mange og essensielle - om makt, forfengelighet og lidenskap.

Og hvem har ikke drømt om å bli stengt inne på kloster med lidderlige nonner? Mange må nok rekke hånda i været, dersom vi tør.

Sex uten nakenhet

Men så er litteraturen og filmhistorien fulle av historier om ulovlig sex, kjærlighet og lidenskap knyttet til munker og nonner i kloster - for ikke å snakke om vitsene om temaet.

- «Dekameronen» ble skrevet av italienske Giovanni Boccaccio i 1353, sier Thorbjørn Harr, hvis rollefigur lurer seg inn på et nonnekloster og forfører, eller snarere, blir forført av nonnene.

Han later som han er døvstum, og kommer derfor nær nonnene.

- Sexscener i teateret kan være veldig pinlig. Her er det ingen nakenscener og sexscenene blir utspilt via hageredskapene mine, sier Harr. Men ingen skal være i tvil om hva som skjer.

- Kritikk mot pave og kirke

Resultatet er at hele klosteret blir som en barnehage. Og den stakkars gartneren blir utslitt av å måtte tilfredsstille åtte umettelige nonner og en abbed.

- «Dekameronen» består av 100 historier, de er krasse, fulle av lidenskap, sex og kritikk mot makta, mot pave og kirke, sier Harr.

Nationaltheateret har i to år hatt ønske om å få den danske stjerneregissøren Elisa Kragerup til denne regijobben.

Leken ramme

«DEKAMERONEN»: Den danske stjerneregissøren Elisa Kragerup sammen med sine skuespillere før premieren på Giovanni Boccaccios «Dekameronen» på Nationaltheatret. Skuespillere: Kjersti Tveterås, Ulla Marie Broch, Marika Enstad, Heidi Goldmann, Selome Emnetu, Mattis Herman Nyquist, Jonas Strand Gravli, Thorbjørn Harr, Bernhard Arnø og Anders Mordal. Foto: Anders Grønneberg
«DEKAMERONEN»: Den danske stjerneregissøren Elisa Kragerup sammen med sine skuespillere før premieren på Giovanni Boccaccios «Dekameronen» på Nationaltheatret. Skuespillere: Kjersti Tveterås, Ulla Marie Broch, Marika Enstad, Heidi Goldmann, Selome Emnetu, Mattis Herman Nyquist, Jonas Strand Gravli, Thorbjørn Harr, Bernhard Arnø og Anders Mordal. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg ville beskrive sex med andre ord og handlinger, lage bilder og bruke folks fantasi. Jeg tror drømmen om sex og løssluppenhet i et kloster er universell. Men historien handler også om andre ting, om å finne sin plass i et samfunn, sier Kragerup.

Hun forteller at teaterstykket består av sju historier fra «Dekameronen».

Stikkord er tragisk kjærlighet, kritikk mot kirke og samfunn, og sex og lidenskap - i en ramme som er leken, komisk og ikke så lite rørende.

Donald Trump

- En av historiene handler om et nedrig menneske som opphøyer seg selv til helgen og blir tilbedt av folket fordi han er så full av løgner, sier Kragerup.

- Ikke ulik Donald Trump, legger regissøren til.

Den første storsatsingen på Nationaltheatrets hovedscene i år fikk en dramatisk start da skuespiller Mari Maurstad en uke før premieren ble sykemeldt og måtte kaste inn håndkleet.

Overtok for Maurstad

OVERTOK FOR MARI MAURSTAD: Frilansskuespiller Ulla Marie Broch fikk en uke på seg. Hun overtok rollen til Mari Maurstad, da hun ble sykemeldt. Foto: Anders Grønneberg
OVERTOK FOR MARI MAURSTAD: Frilansskuespiller Ulla Marie Broch fikk en uke på seg. Hun overtok rollen til Mari Maurstad, da hun ble sykemeldt. Foto: Anders Grønneberg
Vis mer

På kort varsel ble Ulla Marie Broch hanket inn, og premieren ble utsatt en liten uke. Mens ensemblet har jobbet med forestillingene i over to måneder, har hun vært med nøyaktig en uke.

- Jeg har stuntet før, så dette går bra, sier Broch.

- Jeg har vært skuespillernomade i 21 år, men har aldri spilt på Nationaltheatrets hovedscene før, så dette blir stort for meg.

Mange kjenner Ulla Marie Broch fra «Hotel Cæsar», der hun spilte en av seriens mest forhatte skikkelser, Linn Fylke.

- Jeg ble til og med stoppet av politiet på den tida, som trodde jeg var en av deres kjenninger, sier hun.