Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Erotiske kuriositeter

Dagbladets anmelder og Hedda Robertsen gir deg sine heteste tips.

BEST NÅR DET SKURRER: Hedda Robertsen synes erotikk skal utfordre ideer om hva som er stygt og pent. Foto:  David McNew/ Getty Images / NTB SCANPIX
BEST NÅR DET SKURRER: Hedda Robertsen synes erotikk skal utfordre ideer om hva som er stygt og pent. Foto: David McNew/ Getty Images / NTB SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Det er en dag i erotikkens tegn i Dagbladet. Vår anmelder har slaktet første, norske bok i serien «Fifty Shades». Den kommer ut på ebok i norsk versjon i dag. Forfatteren Hedda Robertsen gir deg svar på hva som mangler i «Fifty Shades»-bøkene. Hennes egne, erotiske bok «Ildfuglen» blir rost opp i skyene av anmelder Cathrine Krøger.

Og her gir Krøger og Robertsen deg sine beste tips til hva du kan lese om du er ute etter mer interessant erotisk litteratur.

Hedda Robertsens tre hete tips:
Georges Bataille - «Historien om Øyet»
Bataille var venn med surrealisten André Breton. Det er en språklig, poetisk lek hvor han bruker en masse fascinerende seksuell bildebruk — øyet, egget. Det er ikke bare et erotisk, men også et estetisk prosjekt. Du vet aldri hva som skal skje.

Pauline Réage - «Historien om O»
Denne boka tar for seg underkastelsen. Hovedpersonen er veldig aktiv i sin passivitet, hun underkaster seg frivillig. Det handler om frigjøringen i en fullstendig oppgivelse av viljen.

Marquis de Sade - «Justine»
De Sade hadde politiske motiver mot moralistiske forbud og kristne ideer om blasfemi. Sånn sett har den en ytterligere dimensjon enn erotikken.  

Cathrine Krøgers tre hete tips:
Bjørneboes «Uten en tråd» (1966).   Fortellingen om gymnasiasten Lillian, som har problemer med seksuallivet og oppsøker en orgasmespesialist, ble beslaglagt da den kom ut. Dømt som «utuktig skrift», og kom først ut i Norge i 1995.

Anais Nin «Venusdeltaet» (1969) og «Ut av redet» (1979).
Delvis selvbiografiske erotiske noveller om møter med kvinner og menn. Nin hadde et lidenskapelig forhold til Henry Miller, som forøvrig skrev trilogien «Sexus», «Plexus» og «Nexus». Også det delvis selvbiografiske skildringer av en ung forfatters erotiske liv.  

Leo Manning (pseu.  for Kjell Hallbing) «Clay Alison - sexy western» (1969-70). 
«Med et gutturalt stønn trengte han inn i henne» heter det om cowboyhelten som bered både kvinner og hester i de første fjorten bøkene i serien «Sexy western». Serien, som til sammen besto av 278 bind, utviklet seg etter hvert til ren pornografi under andre forfattere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media