Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Erstatningen fra Westerdals er ikke god nok

I foajeen i Fredensborgveien 24Q, i det lille bygget som en gang hadde vært pølsefabrikk, sto verdiene til skolen skrevet slik at vi så de hver dag og aldri skulle glemme dem: Modig. Raus. Samfunnsnær. Engasjerende. Nå blir de samme ordene brukt i en maktkamp mot oss.

SKOLEPENGER: Westerdals ACT må tilbakebetale for overfakturerte skolepenger. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
SKOLEPENGER: Westerdals ACT må tilbakebetale for overfakturerte skolepenger. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Modig? I mer enn 10 år har Westerdals ulovlig overfakturert elevene for skolepenger. I tillegg har det vist seg at flere av linjene har manglet formell godkjenning fra Kunnskapsdepartementet. På onsdag inviterte Westerdals til lukket pressemøte der ingen tidligere elever var invitert. Her presenterte de likevel sitt forlikstilbud til 1300 tidligere elever — et plaster på såret for den ulovlige overfaktureringen. 1,5 timer etterpå kommer eposten til oss elever og der står det blant annet «Dette er i tråd med vårt opprinnelige ønske om direkte dialog med studentene (...)».

Det er en interessant retorikk å bruke etter å ha flottet seg for pressen først. I tillegg ser brevet ut som det er klippet ut av en pressemelding. Dette er heller ikke første gang. Gjennom hele prosessen har vi lest at de vil ha åpenhet og møte oss, men når møtet til slutt kommer for en dag sitter ikke de ansvarlige fra skolen engang i rommet. Nicolai Løvenskiold, skolens tidligere rektor og majoritetseier, har vært pinlig fraværende fra alle dialog- og forhandlingsmøter. Ikke akkurat modig.  

Raus? Rektor Tine Widerøe sier til pressen at tilbudet er raust. Det er det ikke. Si heller at det er et forsøk på å overleve. Snakk til hjertet til folk og ikke prøv å late som om elevene har en dårlig sak. Westerdals sier de tilbyr elevene 60% av de ulovlig overfakturerte skolepengene tilbake. De er ikke tydelige overfor hverken oss eller pressen at de har en annen oppfatning av hva som er overfakturert. Jurister får avgjøre rett og galt i alle beskyldninger som har vært mot skolen den siste tiden, men tydelige har Westerdals i hvert fall aldri vært.

Deres tilbud tar ikke høyde at de fleste elevene også har betalt renter til Lånekassen gjennom 10-12 år. I realiteten er tilbudet derfor på mellom 30-40% av elevenes krav overfor skolen. I forhandlingene sammenlignet en av skolens forhandlingsledere forlikstilbudet som «et uventet FLAX-lodd for elevene». For hvordan kan man ikke være fornøyd med å få 30-40% av sine ulovlig overfakturerte skolepenger tilbake — etter 10 år?  

Samfunnsnær?
I skjemaet som vi nå har fått av skolen for å akseptere tilbudet blir vi bedt om å skrive en liste på arbeidsgivere og stillinger vi har hatt etter skolen. Dette er helt irrelevant for saksgangen, så hvorfor i all verden vil de vite hva vi har gjort etter Westerdals? Vil de bruke det mot oss? At de prosentene av oss som eventuelt er - eller har vært i - godt betalte jobber, derfor bør synes at utdanningen er verdt å betale for mye for? Det er en tankerekke som i beste fall kun gir mening for dem selv, og knapt nok der.  

Engasjerende?
Vi lar oss engasjere ettersom forholdet til skolen forvitrer i møte med en aggressiv og usympatisk retorikk. Vår tillit og kjærlighet til Westerdals er i ferd med å bli helt borte. Strategien de bruker i dag gjør at det sinnet vi har hatt til nå - mot eiere og tidligere ledelse — nå også rettes mot dagens ledelse.

Nå er jeg mer opptatt av å kjempe for å få frem hva som er rett, fremfor å få pengene tilbake. Vi føler at skolens "tilbud" om å komme elevene i møte er nok et forsøk på å lure seg unna. De spekulerer i en potensiell kollektiv usikkerhet. Er det bedre med en fugl i hånden enn ti på taket? Hva slags andre midler er de villige til å bruke? Det vi håpet skulle være en ryddig prosess er blitt en maktkamp der det ikke ser ut til at de ansvarlige vil ta ansvar - og heller ikke kommer til å sky noen midler.  

Kjære Westerdals.
Aller først: Legg dere flate og betal penger tilbake til alle, og ikke stopp ved foreldelsesfristen. Hvis dere snakker om hvordan dere velger etikk over rett er dette beviset på at dere mener det dere sier.   Hvis dere i tillegg tar oss på alvor som oppegående folk, og dere er ærlige på at dere ønsker å slippe å betale renter, så er det enklere å si ja til tilbudet deres. Da kan vi jobbe for å reparere forholdet mellom oss, som dere tross alt bedyrer at er viktig for dere. Det var det virkelig for oss.  

Til slutt: Kjære lærere. Dere er grunnen til at vi har forsøkt å forholde oss til prosessen mot Westerdals på en ryddig og avbalansert måte. Samle dere igjen og start en ny skole. Kanskje den kan være modig, raus, samfunnsnær og engasjerende.

Hele Norges coronakart