Ertet Sonja

Kronprins Harald måtte møte Sonja i skul i årevis før han kunne vise sin kjærlighet for folket. Da proklamerte han for hele verden: Det er Sonja eller ingen.

Harald fikk øynene opp for vakre Sonja Haraldsen under en fest hos Johan Stenersen på vårparten i 1959. Kronprinsen sirkulerte i selskapet uten at det ble gjort noe spesielt vesen ut av det. Men han må ha stoppet ved Sonja. Harald festet seg ved den sporty og glade kjøpmannsdatteren. Han ville treffe henne igjen.

Freste mot prinsen

Men det var ikke første gangen de to møttes. Som 13-åring farta prinsen rundt på Hankø og erta jentene. Harald visste hvilke knapper han skulle trykke på, og dro skjerfet av ei jente som stod med ryggen til. Sonja Haraldsen kastet seg rundt og freste til. Hun ble nok litt pass da hun så at det var selveste arveprinsen som var synderen.

Måtte forties

De to møttes flere ganger etter festen hos Stenersen. Men det var først på krigsskoleballet på sensommeren at noen la merke til de to. En fotograf knipsa en et bilde av de to ved kakebordet, og blikket til Sonja talte sitt tydelige språk.

Men det skulle gå enda ni år før Harald og Sonja kunne få hverandre. Det var år med fornektelse og møter i det skjulte. Folkeopinionen var ikke klar for å få en borgerlig kvinne inn i kongefamilien. Først på etterjulsvinteren i 1968 bestemte de to for å gifte seg. De hadde fått velsignelse både fra folket og Kong Olav.

(Fra boka 'Evig Din')

MØTTES PÅ FEST: Sonja og Harald møttes for første gang på en fest.