Erykah Badu

Erykah Badu er det siste eksempelet på at det bare trengs et lite feilskjær for å bli omtalt som Hitler-sympatisør

Når folk skal tas.

ROTA DET TIL: Erykah Badu var uheldig med et intervju med nettstedet Vulture denne uka. Men hvor ille var det egentlig? Foto: Scanpix
ROTA DET TIL: Erykah Badu var uheldig med et intervju med nettstedet Vulture denne uka. Men hvor ille var det egentlig? Foto: ScanpixVis mer
Kommentar

Det var et intervju utenom det vanlige. Journalist Dave Marchese i Vulture hadde ventet i en og en halv time før neosoul-dronning Erykah Badu dukket opp til intervjuavtalen. Hun skuffet ikke da hun kom. Siden Badu debuterte med klassikeren «Baduizm» i 1997, har det vært åpenbart at hun ikke tenker som alle andre.

Dette var også gjennomgangstemaet i intervjuet. Hvordan hun hele tiden er bevisst sin egen annerledeshet. Hvordan behovet for å være kontrær rett og slett er en refleks. På et tidspunkt fortalte hun om Barabbas. Bibelhistorien bestemoren hennes alltid kom tilbake til. Pontus Pilatus ga folkemengden tilbudet om å redde enten Jesus eller Barabbas, fortalte Badu. Hennes tolkning: De endte opp med å rope på Barabbas bare fordi alle andre gjorde det.

- Jeg vil ikke skremmes fra å tenke selv, sa Badu. Fortalte at hun alltid foretrakk å se en sak fra flere sider. Helst alle.

Marchese jattet ikke med. Han bød på motstand. Dro henne ned på bakken når hun ble for høytsvevende. Motsa henne når han var uenig. De diskuterte hvordan man skal forholde seg til falne helter som Bill Cosby og Louis C.K, går det an å elske dem selv om de er anklaget for «onde» handlinger? Og Louis Farrakhan, lederen av Nation of Islam: Kan man støtte en person som man mener gjør bra ting for noen, samtidig som han også kommer med antisemittiske uttalelser? Badu mente det.

- Jeg er humanist. Jeg ser noe godt i alle. Jeg så noe godt i Hitler, sa Badu.

- Unnskyld? Sa Marchese.

- Ja, Hitler var en storartet maler.

- Nei, det var han ikke! Og hvis han var det, hva har det med «godhet» å gjøre?

- Ok, han var en elendig maler. Stakkars mann. Han hadde en grusom barndom. Når jeg ser på datteren min, så kan jeg forestille meg at hun er i noen andres hjem, blir behandlet forferdelig og hva som eventuelt kan bli konsekvensen av det. Jeg ser slike ting. Jeg antar at det er fordi stjernetegnet mitt er fiskene.

Seinere i intervjuet ba hun om unnskyldning til Marchese, i tilfelle han ble støtt. Han ble ikke det og de fortsatte samtalen om skyld og tilgivelse. Intervjuet avsluttet med at Badu fortalte at der hun tidligere likte å framstille seg selv som skråsikker, er favorittsvaret hennes nå «Jeg vet ikke». Det gjør livet mye enklere, mente hun. Enn så lenge.

Det var bare et spørsmål om timer før Twitter gikk av hengslene og nettavistitler som «Erykah Badu i hardt vær etter ros til Hitler» og «Erykah Badu: Jeg er ikke antisemitt, men så noe godt i Hitler» begynte å dukke opp.

Riktignok framsto Badus uttalelser som virkelighetsfjerne og lite gjennomtenkt, men var det noen som faktisk trodde at hun var Hitler-sympatisør etter å ha lest intervjuet?

Neppe.

Men det var tilsynelatende ikke så farlig så lenge hun kunne misforstås i den retningen.

Badu måtte til slutt be om unnskyldning på Twitter: «Folk har ekte smerte. Så jeg skjønner hvorfor mine ‘gode’ intensjoner ble feiltolket som ‘onde’. Jeg prøvde å få fram et poeng, og brukte det dårligste eksemplet noensinne. Ikke for å støtte de onde handlingene til en syk, psykopatisk Adolf Hitler, men for å vise overdreven medfølelse», skrev hun.

Enda en gang hadde en av twitter-tidsåndens verste egenskaper kommet til syne:

Det er aldri noen som kommer til å lese deg i beste mening hvis de kan lese deg i verste.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.