Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slukking av FM-nettet:

ESA henlegger DAB-klager om ulovlig statsstøtte

Mener det ikke har vært gitt statsstøtte i DAB-utbyggingen. 

DAB: EFTAS overvåkingsorgan, ESA, har behandlet klager med påstander om at det har vært ulovlig statsstøtte i forbindelse med overgangen fra FM-nettet til DAB. Nå lukker de klagesakene. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix 
DAB: EFTAS overvåkingsorgan, ESA, har behandlet klager med påstander om at det har vært ulovlig statsstøtte i forbindelse med overgangen fra FM-nettet til DAB. Nå lukker de klagesakene. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EFTAs overvåkningsorgan ESA, mottok i fjor tre klager på omleggingen fra FM-nettet til DAB-nettet. Nå blir disse klagesakene lukket.

ESA opplyser at de henlagte klagene kommer fra anonyme klagere.

De mente at det var gitt ulovlig statsstøtte i forbindelse med utbyggingen av DAB-nettet, inkludert i veitunneler.

- ESA mottok i alt tre DAB-klager knyttet til statsstøttereglene i EØS-avtalen. På bakgrunn av informasjonen vi har fått til nå, mener ESA det ikke er statsstøtte involvert. Dersom vi ikke mottar ytterligere informasjon innen utgangen av måneden som vil gjøre ESA i stand til å undersøke videre, vil disse tre klagesakene avsluttes, skriver Anne Vestbakke, kommunikasjonssjef i ESA, i en e-post til Dagbladet.

Norsk Lokalradioforbund har fått tilsendt dokumentene hvor ESA skriver at klagesakene om ulovlig statsstøtte blir lukket.

- Tar det til etterretning

Lokalradioforbundet har også sendt inn en bekymringsmelding til ESA, om ulovlig statsstøtte i forbindelse med DAB-omleggingen.

De pekte på at NRK eier 50 prosent av Digitalradio Norge, som jobber for promotering av DAB-radio, og for at overgangen fra FM-nettet til DAB skal gå så smidig som mulig.

På sine nettsider skriver forbundet at siden NRK er finansiert direkte og indirekte av Staten gjennom lisensen, er dette i prinsippet statsstøtte.

- Hva tenker dere om at bekymringsmeldingen fra dere ikke fører til noe videre oppfølging fra ESA?

- Det tar jeg til etterretning. Men det er ikke denne problemstillingen vi har vært opptatt av å fokusere på fullt ut. Det vi har vært opptatt av er den tvungne stengningen av lokalradiokanaler i forbindelse med FM-slukkingen, sier Svein Larsen, styreleder i Norsk Lokalradioforbund, til Dagbladet.

- I strid med reglene

Larsen presiserer at Lokalradioforbundet ikke sendte inn en formell klage på ulovlig statsstøtte, men en bekymringsmelding.

- Lokalradioforbundet ville ha skrevet en klage om ulovlig statsstøtte annerledes og mer substansielt enn de anonyme klagene, men vi har ikke sett det som en oppgave å påføre de andre aktørene, som NRK, P4 og Radio Norge, store bøter, sier Larsen.

Det de har sendt inn en formell klage på, er at de mener FM-slukkingen av lokalradio er i strid med regler om fri flyt av varer og frihet til å etablere seg. De mener også at politikken har vært konkurransevridende, og til fordel for de store aktørene.

KLAGE TIL ESA: Svein Larsen, styreleder i Norsk Lokalradioforbund, forteller at de ikke ønsker å ødelegge for NRK, P4 og Radio Norge, og at de er mest opptatt av at lokale radiokanaler ikke må slukke mot sin vilje. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KLAGE TIL ESA: Svein Larsen, styreleder i Norsk Lokalradioforbund, forteller at de ikke ønsker å ødelegge for NRK, P4 og Radio Norge, og at de er mest opptatt av at lokale radiokanaler ikke må slukke mot sin vilje. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Denne klagen er fortsatt til behandling.

I løpet av 2017 vil de nasjonale radiokanalene, i tillegg til de kommersielle kanalene i storbyene, slukke sine FM-sendinger og gå over til DAB-nettet.

De lokale radiokanalene vil kunne fortsette på FM-nettet i noen år til, med unntak av radiokanaler i og rundt de største byene.

Svein Larsen i Lokalradioforbundet opplyser at fire av disse lokalradioene i og rundt store byer, ikke ønsker å gå over fra FM-nettet til DAB.

Mot sin vilje

Norsk Lokalradioforbund har klaget inn beslutningen om at disse fire radiokanalene likevel må stenge.

Larsen forteller at han hadde møte med ESA rett før jul. Da ble deres klage diskutert.

- Det er fire radiokanaler som må slukke mot sin vilje. Da jeg møtte ESA fikk jeg følelsen av at dette var en problemstilling som interesserte dem, og som kanskje overrasket dem noe. Det er nok en grunn til at de ikke har lagt denne klagen til side, men fortsetter å jobbe med den, sier Larsen.

Anne Vestbakke, kommunikasjonssjef i ESA, bekrefter overfor Dagbladet at fortsatt ser på klagen fra Lokalradioforbundet.

- Det er kun når det gjelder EØS-reglene for statsstøtte, at vi nå er i ferd med å lukke tre DAB-saker. Selve slukkingen av FM-båndet og konsekvensene av den analyseres fortsatt av ESA på bakgrunn av EØS-reglene for det indre markedet, skriver Vestbakke i en e-post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!