Rafael Escobar Løvdahl:

Escobar: - Vant til spørsmålet

Er du en av dem som har stusset over mellomnavnet til statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl?

MANGE SOM LURER: Rafael Escobar Løvdahl er vant til å få spørsmål om mellomnavnet. Foto: Skjermdump fra «Kveldsnytt» (gjengitt med tillatelse fra NRK).
MANGE SOM LURER: Rafael Escobar Løvdahl er vant til å få spørsmål om mellomnavnet. Foto: Skjermdump fra «Kveldsnytt» (gjengitt med tillatelse fra NRK). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du er en av dem som har bitt deg merke i mellomnavnet til statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl når han melder været på NRK - så er du ikke alene. Løvdahl er vant til Escobar-spørsmålene, og tar det hele med godt humør.

Men det er langt mellom narkobaronen og den «relativt nøkterne meteorologen», ifølge mannen selv.

FAMILIEMANN: Løvdahl har tre barn sammen med partneren Hilde. Foto: Privat.
FAMILIEMANN: Løvdahl har tre barn sammen med partneren Hilde. Foto: Privat. Vis mer

Vant til navnespøk

Løvdahl er født i Oslo, men bodde i farens hjemland Spania fra han var to til han ble 10 år. Der opplevde han også vittigheter basert på navnet, men da var det ikke fordi han delte det med verdens mest beryktede narkobaron:

- Nei, da jeg var liten, så var det en sånn spansk sanger som var veldig populær, og han het også Escobar. Da var det han, sier Løvdahl.

Han henviser sannsynligvis til den spanske artisten Manolo Escobar, som en annen spanskættet kilde Dagbladet har forhørt seg med kan bekrefte at er veldig kjent i Spania - spesielt blant besteforeldre.

DUKKER OPP: Det er ikke bare skyene som er vanskelig å få øye på i mørket på den meteorologiske stasjonen på Hopen på Svalbard. Video: Privat. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen. Voice: Maja Walberg Klev. Vis mer

Spørsmål og kommentarer rundt navnet har imidlertid tilsynelatende vært en livslang affære for statsmeteorologen. Da han flyttet tilbake til Norge rundt ti år gammel, var det ikke Escobar-navnet som vekket mest oppsikt:

- I Norge, så var det Ninja Turtles, for han ene het Raphael, ikke sant, sier Løvdahl, og referer til den sai-bevæpnede karakteren fra tegneserien «Teenage Mutant Ninja Turtles», som var svært populær i Norge på begynnelsen av 90-tallet.

Mest oppmerksomhet for navnet fikk han likevel da TV-serien «Narcos» inntok Netflix i 2015. Denne serien er nemlig en fiktiv skildring av den sanne historien om den colombianske kokainkongen Pablo Escobar, som av enkelte regnes som historiens rikeste skurk:

NINJATURTLE: Tilbake i Norge syntes klassekameratene det var gøy at Løvdahl hadde samme navn som en av de populære ninjaskilpaddene. Foto: Privat.
NINJATURTLE: Tilbake i Norge syntes klassekameratene det var gøy at Løvdahl hadde samme navn som en av de populære ninjaskilpaddene. Foto: Privat. Vis mer

- Da var det ganske mye interesse. Det har roa seg litt nå, men det hender fortsatt at det kommer noen spørsmål, sier Løvdahl, som kan avkrefte noen form for slektskap til den kriminelle Escobar:

- Nei, vi er ikke i slekt. Det er veldig mange som heter Escobar i Spania, forteller Løvdahl, og virker ganske fornøyd over mangelen på relasjon til kokainkongen:

- Han fyren var jo ganske kjip. Han gjorde vel noen bra ting for lokalsamfunnet rundt seg og sånn, men han var jo en massemorder.

Falt for været

At Løvdahl skulle bli nettopp meteorolog er noe han tilskriver tilfeldigheter:

- Jeg var ganske lost på den tida der - fikk liksom ikke ro i sjelen. Jobba på Norsk Gallup og tok noen fysikkfag og greier på Blindern, og visste ikke helt hvor jeg skulle i livet, forteller Løvdahl.

Han kan også fortelle at han tidligere hadde vært innom både programmering og elektronikk, men at ingenting virkelig falt i smak før han hadde et skjebnesvangert møte med en bibliotekbok:

- Jeg gikk forbi et bilde av en svær bølge med likninger på, og så var teksten noe om hvordan man skal lese værmeldingene for å skjønne hva som skjer på stranda. Jeg lånte den boka, og jeg fikk ikke gjort noe på Norsk Gallup den dagen. Jeg ble helt oppslukt, sier Løvdahl og beskriver livlig hva det er med været som han synes er så tiltalende:

- Det er et fag der jeg kan sitte og pusle med en likning inne, og så kan jeg se svaret på den utenfor døra. Det er veldig spennende at noe som ser veldig snevert ut når du sitter inne, kan ha så store uttrykk i naturen.

Kjendis bare blant venner

Løvdahl svarer på spørsmål at han ikke har merket noe særlig til kjendisstatus, til tross for å ha meldt været på skjerm og radio siden 2015:

- Nei, ingenting. Det eneste jeg merker er at det hender - når jeg møter folk jeg ikke kjenner - at det blir veldig fort snakk om været. Men vennene mine, de tror jeg er kjendis, sier trebarnsfaren med lattermild stemme.

Og venner, det er noe som har hatt mye betydning for meteorologen.

Da han tok steget inn i meteorologien, så var det nemlig i fellesskap med to nære venner:

- Det var Henrik, Ada og meg. Vi var liksom i samme situasjon, og da vi oppdaga meteorologien, så ble det en ting vi kunne nerde intenst på.

God stemning var det altså hos meteorolog-trioen, og spesielt god stemning ble det visst etter en hyttetur:

- Vi lånte bilen til bestemor, jeg dro på hyttetur med to venner, og så kom jeg hjem med et par, forteller Løvdahl lattermildt, før han videre legger til at han kom ganske godt ut av det romantisk han også:

- Samboeren min, Hilde, er jo en barndomsvenninne av Ada, avslører Løvdahl om kvinnen han nå har tre barn med.

FORTSATT VENNER: Meteorologi-gjengen holder fortsatt sammen, og har fått noen nye medlemmer i løpet av årene. Avbildet: Henrik, Hilde og Ada. Foto: Privat
FORTSATT VENNER: Meteorologi-gjengen holder fortsatt sammen, og har fått noen nye medlemmer i løpet av årene. Avbildet: Henrik, Hilde og Ada. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer