MENER NETFLIX MANGLER RETTIGHETER: Selskapet Escobar Inc hevder at de eier rettighetene til Pablo Escobars historie. Foto: NETFLIX/XPOSUREPHOTOS.COM
MENER NETFLIX MANGLER RETTIGHETER: Selskapet Escobar Inc hevder at de eier rettighetene til Pablo Escobars historie. Foto: NETFLIX/XPOSUREPHOTOS.COMVis mer

Escobar Inc truer Netflix med milliardsøksmål. Bak det hele står to svensker

- Vi eier rettighetene til Pablo Escobars historie.

(Dagbladet): TV-serien Narcos var en udiskutabel suksess for strømmetjenesten Netflix.

Ikke bare var serien om narkobaronen Pablo Escobar populær blant seerne, men den var hjemmelagd og kritikerrost.

Nå, snaut et år etter at serien opprinnelig havnet på lufta, kan gigantfirmaet står foran et gigantsøksmål, skriver Svenska Dagbladet.

- Faktafeil og historie unøyaktigheter

Ifølge avisa krever Roberto Escobar (69), Pablo Escobars bror, å se den kommende sesongen av tv-serien før den kommer ut.

Dette gjør han gjennom det Puerto Rico-registrerte selskapet Escobar Inc, angivelig på bakgrunn av at serien inneholder faktafeil og betydelige historiske unøyaktigheter.

Blant disse er, ifølge han selv, at han fikk sparken som regnskapsfører for narkokartellet til broren.

- Dette har vi forberedt oss på i over ett år. Vi tror søksmålet potensielt kan dreie seg om et beløp i milliardklassen, sier Olof Gustafsson til Svenska Dagbladet.

Han driver Escobar Inc, blant annet sammen med landsmann Daniel Reitberg, ifølge avisa.

Netflix kommenterer ikke

De to hevder at det er Roberto Escobar som har rettighetene på historien om den beryktede colombianeren, og at de har tatt flere oppdrag på vegne av Roberto Escobar etter at de møtte han for tre år siden.

- Den ordentlige historien er mye bedre enn Narcos, sier Gustafsson til Svenska Dagbladet, men ønsker ikke å kommentere hvorfor de ikke selv har tatt rettighetene i bruk før nå.

Netflix har på sin side valgt å ikke svare på påstandene fra Gustafsson og Escobar overfor den svenske avisa.

Sistnevnte var i en lengre periode et viktig medlem av et kartell som på et tidspunkt kontrollerte rundt 80 prosent av verdens kokainsalg.

Enorme mengder penger

Det har Roberto Escobar skrevet bok om.

I «The Accountant's Story: Inside the violent world» fra 2009 omtaler han et kartell så rikt at tap på opp til 2,1 milliarder dollar ble avskrevet som småtterier i den store sammenhengen.

- Pablo tjente så mye at vi hvert år avskrev rundt 10 prosent av totalinntekten som følge av rotter og vannlekkasjer i lagrene, skriver Roberto Escobar som nå forsøker å benytte seg av sitt slektskap til sin avdøde bror for å skaffe seg innflytelse over TV-serien om ham.

Den neste sesongen av Narcos skal etter planen komme i september 2016.

RIVER ALT PÅ EIENDOMMEN: De nye eierne av et av narkobaronen Pablo Escobars gamle hus, har startet rivingsarbeidet. De har hyret inn skattejegere for å lete etter penger, smykker og narkotika. Video: Reuters / Splash News Vis mer