Eskil Aasmul

Godt skrevet thriller med et urealistisk plott.

BOK: En gruppe maratonspesialister blir sendt ut på den sibirske taigaen for å finne en styrtet satellitt med en Nato-hemmelighet.

Kappløpet skal ende med milliongevinst for en av dem, men det blir et blodig løp.

River med stil

Eskil Aasmul legger ikke akkurat lista lavt i sin debutroman, og han unngår da heller ikke å rive. Men han river med stil, det skal være sagt. «Blodføre» er en thriller som river leseren med seg, selv om man aldri så mye nekter å akseptere plottets premisser. Det blir hakket for fantasifullt og overdrevet, men det er riv ruskende godt tenkt ut.

Den nesten pensjonerte Nato-generalen Cyrus Clayton får med seg ledelsen på et stunt: En hemmelig satellitt styrtet i Sibir med en enda mer hemmelig boks om bord, og nå må den tilbake til Vesten før Putin får snusen i den.

Dermed settes det sammen en gruppe, og den består ikke av elitesoldater, men av slitesterke langdistanseløpere som må legge bak seg tre maratonstrekninger om dagen for å nå målet. Gulroten i enden er en enorm pengesum til vinneren. De er åtte stykker, blant dem en nordmann, men blant seg har de også en morder...

Agent Kilroy

I Nato-hovedkvarteret i Brussel sitter en ung amerikansk kvinne som har fått sparken fordi hun går for utfordrende kledd. Talicia Jones mister konsulentstillingen, men plukkes opp av general Clayton for å finne ut hvorfor den kostbare satellitten styrtet. Oppdraget fører henne til både USA og Wien, og på veien støter hun på historien om den mytiske agenten Kilroy (han som was here). Det skjer med andre ord svært mye i «Blodføre». Kapitlene er korte, men tettpakkede, og rent håndverksmessig er dette stort sett over gjennomsnittet godt skrevet. Likevel blir hele prosjektet for fantasifullt og virkelighetsfjernt til at det står til troende. Men hvis Aasmul behersker seg i noen grad i neste bok, kan han bli en spenningsforfatter det er verdt å følge med.