Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Espen (17) har tjent 95000 på nettmusikk

Norske musikere tjener fett på å legge ut musikk på Internett. På få måneder har låtene til skoleelev Espen Gulbrandsen (17) blitt lastet ned 225000 ganger fra nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslogutten Gulbrandsen har på denne måten tjent 10740 amerikanske dollar - over 95000 norske kroner - på sin hobby.

Under artistnavnet Fantasy gikk han på nett i september 1999. Musikken legger han ut på MP3.com, hvor folk kan laste den ned gratis. Nettstedet henter så sine inntekter fra reklame og salg av cd-er og gir halvparten tilbake til artistene, fordelt etter antall nedlastninger. Pengene blir utbetalt via sjekk fire ganger i året.

Eksperiment

Gulbrandsen har ikke tatt kontakt med noe plateselskap, bare hørt fra et par etter at det tok av på MP3.com.

- Jeg trodde ikke jeg hadde noen sjanse til å få platekontrakt. Å legge ut musikken på Internett var først og fremst for å få tilbakemeldinger fra lytterne. Det var et eksperiment jeg ikke hadde regnet med å tjene penger på. Rundt nyttår begynte det å gå skikkelig bra, sier Gulbrandsen som lager electronica-musikk i grenselandet mellom trance og ambient.

Tjente 80000

I løpet av enda kortere tid har Øystein Ramfjord (19) fra Foldereid i Nord-Trøndelag tjent 9025 dollar - over 80000 kroner - med sitt prosjekt Amethystium. I mars i år la han ut musikken på MP3.com, og allerede i juni tok det av, da han hadde over 100000 nedlastninger.

- Som en følge av dette har jeg fått kontakt med tre amerikanske plateselskap, og fått konkret tilbud fra ett av dem. Men jeg vil tenke meg om et par ganger - på grunn av at jeg kan tjene vel så bra via MP3.com., forteller Ramfjord.

FRA GUTTEROMMET OG UT TIL VERDEN: Det kom som en bombe på Espen Gulbrandsen (17) fra Manglerud at han skulle tjene nesten hundretusen kroner på nettmusikken sin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!