Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Espen bryter stillheten

Våren 98 var Espen Lind et hett navn på en rekke internasjonale hitlister. Så ble det stille rundt Tromsø-gutten. Helt stille. Men nå kommer endelig Linds nye album.

Plata har det tatt to år og fem millioner kroner å lage, og første smakebit, singelen «Black Sunday», framfører Lind live under hitAwards 15. september.

Julia Gibbs i Espen Linds London-baserte management Bandana bekrefter at Lind urframfører «Black Sunday» under hitAwards-showet i Oslo Spektrum fredag 15. september. Ifølge en kilde i Universal Music legges singelen ut for salg allerede mandagen etter, den 18. september. I månedsskiftet oktober/november kommer albumet. Etter det Dagbladet erfarer, er Linds album en av de dyreste norske plateutgivelsene noensinne.

Kronet til popkonge

29. august 1998 ble Lind kronet som norsk popkonge med tre priser og hysteriske tilstander under tidenes første hitAwards-show i Oslo Spektrum.

Da hadde han tatt seks priser i Norge på seks måneder, han hadde solgt over en halv million eksemplarer av singelen «When Susannah Cries», vært på topp 10 i over 10 land og blitt både kritikerfavoritt og storselger i hjemlandet med albumet «Red». Espen var Norges store, nye popstjerne. Og man bare ventet på et oppfølgeralbum som skulle gjøre ham til stjerne over hele verden.

Murt seg inne

Siden har Lind murt seg inne i diverse studioer i Oslo sammen med kompanjong Amund Bjørklund og diverse musikere. Han har reist til New York og Los Angeles for å kjøpe utstyr, bygd sitt eget studio og skrevet haugevis med låter. Nå i sommer legges siste hånd på verket, med mixing av låter både i Oslo og i utlandet. De totale innspillingskostnadene beløper seg på opp imot fem millioner kroner.

- Det tar lang tid å lage bra musikk. Espen er ingen syngegutt som får tildelt en bunke låter. Han gjør alt sjøl. I løpet av innspillingsprosessen har han også begynt forfra igjen flere ganger, forteller Linds nærmeste samarbeidspartner i Universal Music, direktør Petter Singsaas.

Må begynne på nytt

Singsaas innrømmer at tre og et halv år er en lang albumpause for en artist som ennå ikke er etablert internasjonalt.

- Drøye tre år er veldig lang tid i popbransjen. Den forrige plata etablerte heller ikke Espen på det internasjonale kartet. Derfor kan vi ikke nå smi videre på «Red» som kom i 97. Men hvis man lager den rette plata, så går det bra selv etter tre år, resonnerer Singsaas.

Plata som kommer er ifølge Singsaas mer gitarorientert.

- Espen går ikke i en annen retning, men plata er en videreutvikling fra «Red». Den er noe mer gitarbasert og har dypere tekster.

Og det er definitivt den rette plata fra popvidunderet som forsvant, skal vi tro direktøren.

- Espen viser seg som en av de flotteste komponistene innenfor en klassisk poptradisjon. Han tilhører ikke en eller annen trend, han er tidløs.

Kynisk

Likevel: Tre års fravær er lenge for en som har enorme internasjonale ambisjoner.

- Det er et kynisk marked der ute, men Espen har i alle fall laget en plate han kan stå for. Det er veldig viktig, understreker Singsaas.

Plata blir i første omgang bare gitt ut i Norge. Først neste år følger en internasjonal lansering.

Espen Lind var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

POPKONGEN:</B> Espen Lind var norges popkonge i 97 og 98. Nå kommer tromsø-gutten med ny plate.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media