VISSTE HAN VANT: Skjønberg hadde blitt fortalt at han vant før salen fant ut at han hadde vunnet. Han var likevel blid og takknemlig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VISSTE HAN VANT: Skjønberg hadde blitt fortalt at han vant før salen fant ut at han hadde vunnet. Han var likevel blid og takknemlig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Espen Skjønberg (91): - Skal fortsette så lenge jeg kan

Espen Skjønberg (91) vant Heddapris. Han har ingen planer om å gå av med pensjon.

(Dagbladet): Da Heddaprisen gikk av stabelen på Nasjonalteateret i kveld, ble norske skuespillere og regissører hedret for sine utmerkelser i året som har gått.

Dagbladet møtte en rørt Espen Skjønberg (91) etter utdelingen. Tidligere på kvelden delte han ut pris selv, og da fikk han vite at han selv hadde vunnet i kategorien «Beste mannlige medspiller». Han la heller kortene på bordet enn å spille overrasket.

Egen prishylle - Jeg fortalte fra scenen at jeg fikk vite at jeg hadde vunnet da jeg delte ut en pris tidligere på kvelden. Jeg fortalte derimot at jeg ble utrolig glad da jeg fikk vite det, forteller en lattermild Skjønberg.

Han sitter på en krakk på scenen. Publikum har trukket ut av salen, og den dresskledde 91-åringen stirrer på prisen sin. Den vet han akkurat hvor han skal gjøre av.

- Jeg har en sånn fra før. Den fikk jeg som en ærespris, sammen med Toralv Maurstad i 2005. Vi fikk hver vår statuett. Jeg har en egen hylle hjemme hvor det står et par priser fra før. Denne skal også dit, forteller han.

- Skal nok fortsette Skjønberg har holdt på i en årrekke, og har ingen planer om å stoppe med det første. Han vant i år for sin rolle som som Ivan Tsjebutykin i forestillingen «Tre søstre».

Den forestillingen skal spilles igjen i høst, men etter jul er Skjønbergs kalender åpen.

- Jeg har nå gjort avtaler frem til desember, og det er det jeg har gjort. Men jeg skal nok fortsette etter det og, skal du se! Hva skulle jeg ellers gjøre enn å drive med det jeg er glad i? På scenen får jeg brukt hele kroppen som uttrykksmiddel, noe jeg liker veldig godt, forteller han.

Vant som førstegangsnominert Skjønberg var ikke den eneste som stakk av med pris under søndagens utdeling.

HEDDAVINNERE: Her er årets vinnere av Heddaprisen. Espen Skjønberg står i midten, omgitt av kolleger. Foto: Dagbladet
HEDDAVINNERE: Her er årets vinnere av Heddaprisen. Espen Skjønberg står i midten, omgitt av kolleger. Foto: Dagbladet Vis mer

Lena Kristin Ellingsen, kjent fra «Himmeblå», «Kampen for tilværelsen» og en rekke sceneproduksjoner, var nominert til Heddaprisen for første gang. Dette for sin rolle som Belinda og heksa i Musikklab vol. 4: «Dido + Aeneas», der hun falt under kategorien «Beste kvinnelige medspiller».

- Jeg har vært skuespiller i elleve år, og det føles godt å være nominert, fortalte hun til Dagbladet i mai.

Det ble det seier av. Seier ble det også for Marie Blokhus, som vant i kategorien «Beste kvinnelige skuespiller», for sin rolle som Allis i «Fugletribunalet». Blokhus har vært nominert én gang tidligere.