Espen Skjønberg er død

Skuespilleren døde fredag. Han ble 98 år gammel.

SOVNET STILLE INN: Espen Skjønberg sovnet stille inn fredag. Han ble 98 år gammel. Foto: Berit Roald / NTB
SOVNET STILLE INN: Espen Skjønberg sovnet stille inn fredag. Han ble 98 år gammel. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Espen Skjønberg sovnet stille inn fredag kveld, 98 år gammel.

Det bekrefter familien til Dagbladet.

Skjønberg har vært aktiv i over 80 år med en karriere på flere teatre i Norge, blant annet Nationaltheatret, Oslo Nye Teater og Det Norske Teatret. Han vil kanskje spesielt bli husket for å ha spilt i en rekke Ibsen-stykker.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Skjønberg ble født i 1924, og da han var 13 år spilte han med Toralv Maurstad i filmen «Fant», der også moren hans var med. Men karrieren startet imidlertid før dette. Allerede som sjuåring filmdebuterte han i filmen «En glad gutt».

- Utrolig trist

Skjønbergs karriere var svært lang, og han sto på scenen til han var godt over 90 år gammel.

For barna vil han kanskje spesielt bli husket for rollen som karakteren Erke i NRK-seriene «Jul i Blåfjell» og «Jul på Månetoppen».

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen har kommet med en uttalelse til NRK om dødsfallet til Skjønberg.

- Det er utrolig trist at en av våre aller største skuespillere har gått bort. Espen var virkelig en legende, med en imponerende karriere i teater og film. Han har gitt oss så mange fine øyeblikk, og de tar vi med oss videre, skriver Trettebergstuen i en sms til NRK.

BLÅFJELL: For den yngre generasjon vil Skjønberg kanskje best bli husket som Erke i Jul i Blåfjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLÅFJELL: For den yngre generasjon vil Skjønberg kanskje best bli husket som Erke i Jul i Blåfjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Flere priser

Skjønberg hadde også en svært innholdsrik filmkarriere med over 40 filmer. Han har også mottatt flere priser, blant annet Heddaprisen to ganger.

For sin innsats på filmlerretet har han blitt tildelt Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle i filmen «Secondløitnanten» fra 1993, og Amandaprisens ærespris i 2004.

For sin rolle i «Berlinerpoplene», basert på bøkene til Anne B. Ragde, mottok Skjønberg Gullruten for beste mannlige hovedrolle.

Kunne ikke lenger stå på scenen

I et intervju med Dagbladet fra 2020 fortalte Skjønberg at han da ikke lenger kunne stå på scenen.

- Nå er jeg ordentlig pensjonist, det blir ikke mer teater på meg. Jeg har ikke krefter til å stå på en scene lenger, og dessuten er ikke hukommelsen slik den engang var, sa Skjønberg den gang.

FAR OG SØNN: Dagbladet møtte Espen Skjønberg på Jødisk Bo- og seniorsenter sammen med sønnen Jo Skjønberg i 2020. Da fortalte skuespilleren at han ikke lenger kunne stå på scenen . Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FAR OG SØNN: Dagbladet møtte Espen Skjønberg på Jødisk Bo- og seniorsenter sammen med sønnen Jo Skjønberg i 2020. Da fortalte skuespilleren at han ikke lenger kunne stå på scenen . Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer