Espen Thoresen

Espen Thoresens store angst er at han skal bli kjendis. - Jeg er redd for at folk skal bli lei meg. For gudene skal vite at jeg er lei mange av de andre medietrynene, smeller Petres og nå også NRK2s galeste mann. Bare så synd at fyren er blitt kjendis sjøl også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For tredje gang er Espen Thoresen med på et tv-prosjekt. Og han vet slett ikke om han liker det.

- Er det ikke noen som kan hviske alle disse medienissene et ord eller to i øret? Folk stiller opp i «Talentiaden», «Mandagsklubben» på TVNorge og i Knut Borges «Gjennom nøkkelhullet» i ett kjør. Til slutt glemmer man hvorfor folk havna der i utgangspunktet. At vedkommende i en eller annen fjern fortid spilte banjo er det til slutt ingen som husker, sier Thoresen og veiver engasjert med armene. Vi har skjønt det nå. Kjendis-pakka er ikke noe for ham. Egentlig ville han ikke stille opp i Dagbladets tv-intervju, heller. Men som når noen i NRK mener han egner seg som tv-stjerne: Han lar seg presse til å stille opp.

- JEG HAR FÅTT DOSA MI MED EKSHIBISJONISME,

sier Espen og vrir seg i stolen.

- Og så blir jeg ofte litt sur når jeg leser intervjuer med meg sjøl. Jeg framstår som noe i nærheten av en sjømann og ei hore som babler i vei med en endeløs rekke av a-endelser. Skikkelig østkant, liksom.

Espen Thoresen er NRK Petres mest populære programleder. Hver ettermiddag har han rundt 200000 lyttere i sitt elleville XL-show. Ikke halvparten engang følger Espen og co. i det nystartede «XLTV». Men forklaringen har et navn: NRK2.

- Men hei, rundt 50000 seere er da ikke så ille, det. Dessuten har jeg hørt at de på en eller annen skole i Telemark viser programmet på storskjerm hver lørdag. Det er stas, gliser Espen.

FULLT SÅ STAS HAR DET IKKE VÆRT de to andre gangene Thoresen har vært på tv. Både opptredenene i «U: Natt» og «Camping for Gud og Herman» endte på litt stusselig vis for Espen.

- Jeg forlot «Camping for Gud og Herman» midt i prosjektet. Det fungerte ikke i det hele tatt. Men de kom og henta meg. Jeg slapp ikke unna. Men fyttirakkern, programmet var skikkelig dårlig. Det fikk slakt i avisene, og jeg var helt enig. Løyer uten spas. Typisk forsøk på humor, men jeg lo aldri av det, sier Espen om programmet han selv var leder for. I «U: Natt» gikk det nesten like ille.

- Jeg spilte Titten Tei som 20-åring, men Birgit Strøm blei så forbanna at hun trua med å si opp i NRK hvis jeg ikke ga meg. Hun likte ikke at Titten Tei hadde oppdaget alkohol og var blitt grov i kjeften. Jeg ble tatt av lufta etter ett program.

Ikke rart Thoresen var meget skeptisk da fjernsynsfolka på Marienlyst nok en gang ville ha ham med.

- Men denne gangen fikk jeg være med og legge premisssene sjøl, og da er det greit. PREMISSENE ER AT NRK2 HAR PLASSERT et kamera inne i XL-studioet som filmer alt som skjer der. Deretter redigerer man det ned til et ukentlig tv-program. Om det blir et bra tv-program er det foreløpig litt uenighet om, men det blir i alle fall et billig program.

- Egentlig synes jeg tv er en tredjedel så morsomt som radio. Det er tre ganger så mange mennesker som jobber der og det går tre ganger så sakte. For en utålmodig fyr som meg som er vant til at det er kort vei fra idé til handling, er dette en prøvelse, men hei, «XLTV» er ganske ok, sier han.

- Selv om radio er det perfekte for meg. Da synes jeg ikke, legger han til. De som kjenner Espen, beskriver ham som en beskjeden fyr. Han understreker til det kjedsommelige at han ikke er stjerne i Petre. Flere av kollegene hans sier at han er pinlig lite klar over at han er blitt kjent.

- Han vil blånekte til sin dødsdag at han er kjendis, sier en som kjenner han. ESPEN THORESEN ER EN NOTORISK LØGNER når det gjelder sin egen alder. I løpet av en uskyldig sommeruke i 1995 var han 26 år i Arbeiderbladet og 43 i Aftenposten. Han vil heller ikke ut med alderen overfor Dagbladet. Men etter litt sjekking kan vi fastslå at han er født 23. september 1958, noe som vil si at han er 39 år gammel.

- La oss si at det er en stille protest mot aldersparentesene i avisene, sier Thoresen, som bedyrer at han ikke er barnslig i forhold til de andre i hans vennekrets.

Petres uforutsigbare ettermiddagsstjerne er helt ulik sine mange unge kolleger som har styrta inn i media allerede fra 14-årsalderen. Selv har han bakgrunn som mangeårig flymekaniker hos SAS på Fornebu før han rundt de 30 fant ut at media var hans greie.

- Jeg syntes alltid det virka veldig gøy å jobbe i media. Tenk å gå på konserter og få betalt for det!

Via en strøjobb i Radio City kom han seg inn i RadiOrakel der han holdt på i fem år ved siden av den faste jobben som flymekaniker.

- Så bestemte jeg meg for å si opp i SAS. Faren min, som har jobba i SAS i alle år, mente jeg var helt på styr.

Men Thoresen har ikke fått så mye tid til å angre på at han ga opp flymekaniker-karrieren. Ikke etter at han ble sugd inn i NRK-systemet.

- En periode var jeg frilanser i fem forskjellige NRK-redaksjoner. Alle jobbene fikk jeg i NRK-kantina. FØRSTE GANG ESPEN THORESEN BLE OMTALT i mediene var det som «et talent verdt å se opp for» i Dagbladet vinteren 1994. Det gikk ikke mer enn et par uker før det viste seg at avisa fikk rett. Uten billett og på direkten i Petre snek Espen seg forbi samtlige sikkerhetskontroller på Fornebu, og inn i et fly som sto klart for avgang.

- Det var en måte å vise hvor bra sikkerhetskontrollen var, sånn noen få uker før OL på Lillehammer.

Resultatet: Espen ble putta på glattcelle og fikk en bot på 4500 kroner. Boten tok NRK seg av.

De siste to og et halvt årene har Thoresen ledet Petres ettermiddagsshow «XL». Han har en klar formening om hvorfor det har gått så bra som det har gjort.

- De fleste programledere forsøker å framstille seg som mye bedre enn det de er. I virkeligheten er de i alle fall 30 prosent mer drittsekker. Jeg derimot er både sint, bøllete og usaklig på lufta. Folk kjenner seg igjen.

Thoresen mener han har krav på å være like usaklig som intervjuobjektene. Dessuten får han utløp for sitt hissige temperament.

- Her for en tid tilbake hadde jeg Frp-politikeren Vidar Kleppe i studio. Jeg mener han er en reinspikka rasist, så når han begynte å bortforklare seg, ropte jeg til ham: «Du kan kanskje komme unna med det der i andre programmer, men ikke her.» En bedriten politiker fortjener en bedriten programleder, konkluderer han. ESPEN ELSKER Å LEKE MED DET POLITISK ukorrekte i sine sendinger.

- For eksempel var det morsomt når vi nå under den siste USA- Irak-krisa ringte til den irakiske ambassaden i London hver dag og fortalte dem at Saddam hadde hele Norge i ryggen.

Tidligere har han ringt til flyplassen i Teheran og bedt om at Salman Rushdie blir ropt opp over høyttaleranlegget. En ekte telefonterrorist med andre ord.

- Jeg får lov til å være litt ekstra gæren når jeg ringer til utlandet, sier Espen, en av 181s aller beste kunder.

- Men det er en tynn linje mellom interessant rølp og ren råning, avslutter han.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer