Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Esperanza (25) er Obamas drømmedame

Nå har presidenten hanket henne inn til Nobelkonserten i Oslo.

HÅP: Esperanza Spalding (25) er Barack Obamas personlige favorittartist ved Nobelkonserten. Navnet hennes betyr håp på spansk. Foto: Scanpix
HÅP: Esperanza Spalding (25) er Barack Obamas personlige favorittartist ved Nobelkonserten. Navnet hennes betyr håp på spansk. Foto: Scanpix Vis mer

||| Den 25 år gamle amerikanske jazzartisten Esperanza Spalding har spilt i Det hvite hus flere ganger. Nå har president Barack Obama hanket henne inn til Nobelkonserten.

Se henne spille her.

Fredsprisvinnere får selv komme med ønsker for hvilke artister de ønsker på konserten, og det har vært spekulert på om USAs president ville velge noen av sine profilerte venner.

Bare jazz
Men Barack Obama ønsket seg ikke popstjerner som Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Jay-Z eller Beyoncé. Han ville ha jazz.

- Vi fikk ei liste fra Det hvite hus som var gjennomgående jazzartister, og valgte en av dem, sier produsent for Nobelkonserten, Odd Arvid Strømstad.

Esperanza Spalding vil altså være Obamas egen artist - både på Nobelseremomien og på Nobelkonserten 11. desember.

25-åringen blir beskrevet som et musikkgeni av det amerikanske musikkmiljøet. Allerede som 15-åring, hadde hun sin første klubbkonsert og siden har hun fortsatt karrieren både som utøvende musiker og som musikkstudent, blant annet på Berklee musikkuniversitet, der hun tok sin avsluttende eksamen i 2005.

Nesten rett etterpå ble hun rekruttert tilbake på universitetet som lærer og ble dermed institusjonens yngste musikkinstruktør i historien.

Håp
Kanskje er det tilfeldig, men Esperanza har et navn som på spansk betyr håp. Akkurat det ordet er sterkt knyttet til Barack Obama. På hennes hjemmeside sier hun følgende om sitt eget navn:

- Jeg ønsker å lage god musikk, men jeg vil også bruke mitt talent til å løfte folk opp og gi dem håp hvis de ikke har det i livene sine. Navnet mitt betyr håp på spansk, og det er et navn jeg vil leve opp til.

Jazzmusikeren, som for det norske publikummet, er forholdsvis ukjent, spiller både bass, synger og komponerer.

FREDSPRISVINNEREN: Barack Obama er årets fredsprisvinner.
FREDSPRISVINNEREN: Barack Obama er årets fredsprisvinner. Vis mer

- Jeg har registrert at hun har spilt flere ganger i Det hvite hus. Hun var et forsåvidt nytt navn for meg, men det hun gjør er utrolig bra. Hun er ung og velrennomert, sier Strømstad.

Ikke plakatnavn
- Skulle dere ønsket at Obama hadde ønsket seg noen mer salgbare popnavn?

- Det er helt sikkert at vi ikke fikk det store plakatnavnet. Men dette blir veldig bra likevel, sier Strømstad.

- Hvis noen skulle mene at årets konsert har litt kjedelige navn, hva sier du da?

- Det blir en veldig subjektiv diskusjon som jeg ikke er med på. Min erfaring er at det ofte er andre artister enn dem som selger mye plater, som klarer å lage gode opplevelser på scenen, sier Strømstad.

Ifølge Strømstad er det ennå usikkert om Obama og hans kone Michelle vil delta på Nobelkonserten.

- Det er ikke avgjort, men vi forbereder oss på at han ikke vil være der, sier Strømstad.

I dag blir den komplette lista over hvilke artister som skal opptre under Nobelkonserten offentliggjort. Forutenom Spalding kommer blant annet popdronning Natasha Bedingfield, den verdenskjente pianinisten Lang Lang og popbandet Westlife.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media