Essayets fødsel

Spenstig og fascinerende om essayistikkens far.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en alder av 38 år valgte den franske juristen og adelsmannen Michel de Montaigne (1533- 92) å trekke seg tilbake fra verden. Han flyttet ut til sin store jordeiendom utenfor Bordeaux, og innredet ett av godsets to tårn til bibliotek og skrivestue for seg selv. I det andre tårnet plasserte han sin kone, og dermed var han klar for en uforstyrret, tilbakelent tilværelse i litteraturens og ettertankens tegn.

Her forfattet han gjennom mange år sitt epokegjørende litterære verk på 1500 sider, «Les Essais», og han skapte samtidig en helt ny litterær sjanger. Essayet var født.

Rikholdig

«Vi skylder samfunnet en del, men den beste del skylder vi oss selv.» Dette skriver Montaigne et sted, og her ligger mye av kjernen i hans litterære prosjekt. Som Arne Melberg sier det i sin tekstorienterte bok om essayistikkens far, utgitt i Gyldendals Ariadne-serie: «Montaignes retrett til tårnet er den handling som innstifter essayverdenen. Han trekker en grense mot verden og oppretter et fristed for at han i skrift skal kunne konstruere og utvikle seg selv.» For Montaigne studerer til enhver tid sin egen person uansett hva han velger å fordype seg i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer