Estetikk og død

Bilrace, Wagner, Buchenwald og kreft i solid roman som glipper mot slutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Nils Gullak Horvei er en dreven forfatter som åpenbart lider av bildilla. Sist i novellesamlingen «Autofil», som ble rost av blant annet Dagbladets Øystein Rottem. Nå i den snodige romanen «Sølvpilene», der en «Excalibur» fra 1969 står sentralt. Det er en 3 millioner kroners racerbil, som bokas jeg-person Sigmund finner i ei myr. Sigmund er en middelaldrende estet og stoldesigner. Han er nylig enkemann, og får nå beskjed om at han har hjernesvulst og vil dø innen kort tid. Han våger ikke si det til sønnene av frykt for at de skal bli glade. Han sliter nemlig med skyldfølelse fordi han selv sviktet da kona ble syk, og fordi han som yngre hadde et voldsomt raseri.

Dødssyk

«Sølvpilene» inneholder en merkelig blanding av kjølig estetikk, død og skyld. Dødssyke Sigmund tar med seg sin like dødssyke far til Tyskland. Med det formål å delta i et billøp med Excaliburen. Samt å besøke konsentrasjonsleiren Buchenwald. Der satt faren som ung norsk student. Under besøket, der faren gjenerindrer liklukten, sult, frost og sykdom, går sønnen nokså overraskende til verbalt angrep på ham. Sigmund vil vite om faren ikke føler skyld for forskjellsbehandlingen i leiren, der de ariske studentene etter hvert både fikk mat og varme. Mens sigøynerunger og jøder sultet til døde rundt dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer