Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

EØS-avtalen:

Et abonnement på høyrepolitikk

EØS-ordningen er en udemokratisk abonnementsordning på høyrepolitikk, ikke et sosialistisk spleiselag.

HØYREPOLITIKK: Regler fra Brussel gjør det vanskelig å føre en økonomisk politikk for mindre forskjeller på arbeidsfolks premisser, skriver Audun Lysbakken. Bildet fra da Erna Solberg møtte Frankrikes president Emmanuel Macron tidligere i år.

Foto: Lars Eivind Bones
HØYREPOLITIKK: Regler fra Brussel gjør det vanskelig å føre en økonomisk politikk for mindre forskjeller på arbeidsfolks premisser, skriver Audun Lysbakken. Bildet fra da Erna Solberg møtte Frankrikes president Emmanuel Macron tidligere i år. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heidi Nordby-Lunde angriper SVs EU-politikk i Dagbladet 9. mars. Hun mener SV bør støtte EØS-avtalen fordi den bidrar til likestilling i Øst-Europa, bedre arbeidsvilkår for alle og at lovene vi må inkorporere fra EU bidrar til å «avlaste norsk byråkrati og skattebetalere».

Sannheten er dessverre en annen. EØS-ordningen er en udemokratisk abonnementsordning på høyrepolitikk, ikke et sosialistisk spleiselag.

Den viktigste grunnen til at motstanden mot EØS har blusset opp er utviklingen i arbeidslivet. Løsarbeid, midlertidighet og utnytting av arbeidsinnvandrere er et alvorlig problem, særlig i byggebransjen. En årsak er at regler fra Brussel gjør det vanskelig å føre en økonomisk politikk for mindre forskjeller på arbeidsfolks premisser.

Også høyresiden anerkjenner at dette er et problem. Arbeidsminister Anniken Hauglie skrev i et svar til SVs nestleder Kirsti Bergstø at «det er eksempler på at norske lover og regler har måttet vike» på grunn av EØS-avtalen. Forskjellen er at høyresiden ikke vil gjøre noe med det.

Videre er det riktig at ikke alle lovene fra EU er problematiske. Men flere er det, særlig når det gjelder arbeidsliv. Da er det faktisk ikke en «avlastning», men et demokratisk problem, at lovene utarbeides i Brussel uten at noe folkevalgt organ i Norge får saken opp til debatt.

SV ønsker å delta i et europeisk samarbeid, men uten å måtte kompromisse på grunnleggende prinsipper om demokratisk kontroll og gode arbeidsvilkår.

Å se etter alternativer til EØS-avtalen er ikke umulig. Over 100 land handler i dag mye med Europa uten en EØS-avtale.

I Storbritannia skal de lage en ny avtale med EU som blir noe annet enn den norske EØS-avtalen. Jeremy Corbyn, lederen for Labour, har lansert en plan for Storbritannias tilknytning til EU som trekker i samme retning som det SV ønsker for Norge.

Han vil delta i et europeisk samarbeid, men samtidig sikre nasjonal kontroll over viktige spørsmål som arbeidsliv og miljø. Det er mulig for Storbritannia, og mulig for Norge.

SV ønsker, som Nordby-Lunde, å bidra til likestilling i Øst-Europa. Men vi vil også få slutt på utnyttelsen av arbeidsinnvandrerne i Norge.

Vi kan få til begge deler. Men da må både ja og nei siden opp fra skyttergravene, innse at et norsk EU-medlemskap ikke vil komme, og ha en ærlig og åpen debatt om alternativer til EØS.

Den debatten ønsker jeg velkommen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!