Et absurd bygdeliv

Ivo Caprinos enestående mesterverk er nå samlet på DVD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

ETTER AT Kjell Aukrust fikk sitt litterære gjennombrudd med boka «Simen» (1958), kom «Folk og fe» (1960), en humoristisk parodi på en bygdeavis. Her ble mange av typene fra det som seinere ble Flåklypa-samfunnet introdusert. Aukrust skrev deretter «Bror min» (1960) og fulgte opp med komedien «Dobbelspark og freske fraspark» (1961), som ble film i 1963. I 1962 kom boka «Flåklypa» og i 1964 «Bonden». Endelig kom «je og n\' Solan» i 1966.

GJENNOM DISSE BØKENE utviklet Kjell Aukrust komikken, persongalleriet og det litterære universet som er kjernen i «Flåklypa Grand Prix». Storyen er på samme tid varmt menneskelig og absurd humoristisk. Reodor Felgen er med fra det første oppslaget i «Folk og fe», med en av sine sinnssvake oppfinnelser. De skulle bli mange med åra, ikke minst når det gjaldt kjøretøy av diverse slag. Denne sansen for merkelige oppfinnelser delte Aukrust med både Ivo Caprino og Bjarne Sandemose, som var selve Petter Smart i Caprinos verksted. Inspirert av dansken Storm P. og hans utrolige oppfinnelser, hadde Sandemose allerede i 1949 lagd en enestående sigarettmaskin i reklamefilmen «Perpetuum Mobile», noe han fulgte opp flere ganger seinere i sin virksomhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer