Et absurd bygdeliv

Ivo Caprinos enestående mesterverk er nå samlet på DVD.

ETTER AT Kjell Aukrust fikk sitt litterære gjennombrudd med boka «Simen» (1958), kom «Folk og fe» (1960), en humoristisk parodi på en bygdeavis. Her ble mange av typene fra det som seinere ble Flåklypa-samfunnet introdusert. Aukrust skrev deretter «Bror min» (1960) og fulgte opp med komedien «Dobbelspark og freske fraspark» (1961), som ble film i 1963. I 1962 kom boka «Flåklypa» og i 1964 «Bonden». Endelig kom «je og n\' Solan» i 1966.

GJENNOM DISSE BØKENE utviklet Kjell Aukrust komikken, persongalleriet og det litterære universet som er kjernen i «Flåklypa Grand Prix». Storyen er på samme tid varmt menneskelig og absurd humoristisk. Reodor Felgen er med fra det første oppslaget i «Folk og fe», med en av sine sinnssvake oppfinnelser. De skulle bli mange med åra, ikke minst når det gjaldt kjøretøy av diverse slag. Denne sansen for merkelige oppfinnelser delte Aukrust med både Ivo Caprino og Bjarne Sandemose, som var selve Petter Smart i Caprinos verksted. Inspirert av dansken Storm P. og hans utrolige oppfinnelser, hadde Sandemose allerede i 1949 lagd en enestående sigarettmaskin i reklamefilmen «Perpetuum Mobile», noe han fulgte opp flere ganger seinere i sin virksomhet.

ETTER AT IVO CAPRINO og Kjell Aukrust ble enige om å samarbeide, lagde de utkast til en serie for NRK. Tidligere hadde Flåklypa Radio vært en suksess i radio. Etter et par års forberedelser, presenterte de sine utkast for NRK-ledelsen - som forkastet forslaget. Da dukket ideen om en film opp. Etter ytterligere fire års arbeid hadde Aukrust og Caprino lagd en kostbar og dypt original dukkefilm som de kalte «Flåklypa Grand Prix». Resten er, som det heter, historie.