KOMMENTARER

Et angrep mot Norge savner politisk logikk

Dersom ytterliggående islamister utkjemper en «hellig krig» i Syria for å frigjøre landet fra «de vantro», og attpåtil gaper over Irak, skulle man tro de har utfordringer nok.

«HELLIG KRIG»: Væpnede islamistiske krigere paraderer i gatene i Raqqa i Syria i slutten av juni. De feiret å ha utropt et «kalifat» i Syria og Irak. De har også europeiske, deri norske, statsborgere i sine rekker. Foto: REUTERS / Scanpix
«HELLIG KRIG»: Væpnede islamistiske krigere paraderer i gatene i Raqqa i Syria i slutten av juni. De feiret å ha utropt et «kalifat» i Syria og Irak. De har også europeiske, deri norske, statsborgere i sine rekker. Foto: REUTERS / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hva i all verden skulle et anslag mot mål i Norge tjene til? Norge har slett ikke støttet regimet til Bashar al-Assad i Syria, de norske regjeringene har tvert imot vært kritiske til det syriske diktaturet. Og i Irak har ikke Norge spilt noen rolle.

Et angrep mot mål i Norge savner en politisk logikk. Nesten uansett hva slags skade man kunne påføre Norge ville det ikke spille noen som helst rolle i Syria, eller for den slags skyld i Irak.

Den aller mest militante av de bevegelsene som deltar i borgerkrigen i Syria og i Irak er Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL), som har opprettet det de kaller «et kalifat» og som har skiftet navn til Den Islamske Staten. Bevegelsen av krigere og staten har altså smeltet sammen til ett.

Bevegelsen har vist seg å være svært godt organisert. De har et byråkrati som driver ganske omfattende rapportering oppover i hierarkiet, de fører statistikk og et grundig bokholderi. De oppfører seg mer som en erobringshær enn en gjeng vanlige terrorister. De erobrer land, de holder på de erobrede områdene og de bygger opp en stat, det kalles «erobre, holde, bygge». Grupper som driver rein terrorisme rammer et mål og stikker av eller de tar sitt eget liv i et kamikaze-angrep.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer