Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

22. juli:

Et angrep på Norge

Terroren bør ikke reduseres til å være «bare» et angrep på Arbeiderpartiet.

REGJERINGSKVARTALET: Terroren var et målrettet angrep mot Norge, mot grunnpilarene i det norske samfunnet.
REGJERINGSKVARTALET: Terroren var et målrettet angrep mot Norge, mot grunnpilarene i det norske samfunnet. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Det var ikke et angrep på alle», skriver Stig Holmås i et vakkert formulert dikt. Han skriver at terroren ikke var et angrep på rasister, fascister, de mørkeblå eller brune. At det ikke var et angrep på «det norske», fordi disse gruppene også er norske.

«Det var et angrep på Arbeidernes Ungdomsfylking».

Diktet har blitt spredd ivrig i sosiale medier nå i dagene rundt 22. juli, ikke minst av folk med tilknytning til Arbeiderpartiet.

På samme måte har minnesmerkene i regjeringskvartalet og ved Utøya blitt redusert fra å demonstrere et nasjonalt traume til å fokusere på de drepte. Konkurransevinneren skulle ved regjeringskvartalet prege 5,2 millioner navn inn i stein, ved Utøya ville Jonas Dahlberg lage et ubotelig sår i naturen.

Regjeringen Solberg har isteden bestemt at minnestedene blir nedskalert i form og innhold – ved Utøya flyttet til AUFs egen tomt, i regjeringskvartalet som en minnevegg med ofrenes navn.

Budskapet er problematisk. Angrepet på Utøya var et grusomt attentat på AUF og et bunnløst tap for arbeiderbevegelsen. Arbeiderpartiet rammes av et særegent og stadig mer synlig hat.

Likevel er det nødvendig å forstå terroren og ideologien bak i et bredere perspektiv. Hatet handler om mye mer enn ett parti. For å motvirke at det skjer igjen, må vi forsøke å forstå disse ideene i sin fulle bredde.

Breivik ville endre samfunnet ved bruk av vold. I manifestet han skrev og sendte ut, i avhør og i rettssaken mot ham forklarte terroristen grundig hvorfor og hvordan. Han skrev sirlige oversikter over ulike typer forrædere, skyldige etter åtte anklager og ansett som medskyldige i samfunnsutviklingen.

Volden skulle polarisere samfunnsdebatten og føre til væpnet opprør.

Legitime mål var for terroristen Erna Solberg, Høyre og alle andre partier enn Fremskrittspartiet. Forrædere er etter hans definisjon deltakere i og støttespillere til Nato-bombingen i eks-Jugoslavia i 1999. Det er ledere i industrien, kulturlivet, feminister, muslimer, akademikere, NGO-er generelt og miljøbevegelsen spesielt. Medskyldige kan jobbe som teknikere, forskere, forfattere, tegnere og leger. Breivik hatet liberale prester. Skolen.

Han ville bombe Slottet, moskeer, universiteter, offentlige bygninger og EUs hovedkvarter i Brussel. Andre mål var Oslo Spektrum, Skup-konferansen, NRK, VG, Dagbladet, Dagsavisen og Aftenposten. Han nevnte både meg og flere av mine kolleger ved navn. Terroren var et angrep på Arbeiderpartiets ungdomsfylking, men den var også mye mer enn det.

Det var et angrep på alle som støtter opp om det norske demokratiet, om verdier som likestilling og menneskerettigheter, som støtter internasjonalt samarbeid gjennom institusjoner som Nato eller EU. Terroren var et målrettet angrep mot Norge, mot grunnpilarene i det norske samfunnet.

22. juli rammet oss alle.