Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Et år på skinner

Ingar Sletten Kolloen hadde aldri trodd at han skulle overgå seg selv i 2004. Men han hadde trodd han skulle få Brageprisen.

Arbeidsmengden til Hamsun-biograf Ingar Sletten Kolloen kan måles i antall togturer han gjør mellom Oslo og hjemstasjonen på Lillehammer i løpet av et år.

I 2004 satt han mellom 250 og 300 timer på tog. Det er rekord.

-  Det har vært ekstremt mye i år, men jeg har nok spart over 8 arbeidsuker på å velge tog, sier Kolloen.Suksessen hans kan måles i antall solgte bøker. Regner man med første bind av biografien, har Kolloen solgt 120 000 av bøkene om Hamsun. Det er også rekord. Det har vært et godt år for Kolloen, men én rekord klarte han imidlertid ikke å slå.-  I fjor var jeg satt opp på 102 forfatteropptredener. Det hadde vært norgesrekord, hadde det

ikke vært for at jeg brøt sammen etter 89 og ble kjørt til sykehus.

I år la jeg meg derfor på 65 og holdt helt til mål, sier Kolloen.

-  Årets opptur?

-  Helt klart mottakelsen av «Hamsun - Erobreren». Jeg hadde ikke drømt om at det skulle overgå fjoråret, i anmeldelser og salg.

-  Nedtur?

-  At jeg ikke fikk Brageprisen selv om jeg var nominert for tredje gang, og ble halvveis lovet prisen av fjorårets jury! Jeg skrev takketalen i 1999, siden har jeg perfeksjonert den for hver nominasjon. Den har blitt jævla god, vet du.

-  Fridag?

-  Da jeg var i Beijing for å holde foredrag om Hamsun. Vi satte av en søndag for å besøke alle de

store attraksjonene.

-  Arbeidsdag?

-  28. mai. Da skreiv jeg sluttakten av skuespillet om Knut og Marie Hamsun «Jeg kunne gråte blod». Jeg hadde egentlig ikke tid til å skrive det stykket, men gjorde det likevel, og det var jeg glad for da.

-  Kaktus?

-  Moderniseringsminister Morten Meyer, som representant for det mest avskyelige i dagens regjering: en tro på at konkurranse er godt for mennesket.

-  Blomsterbukett?

-  Valgerd Svarstad Haugland. Hun får en liten kvast fordi jeg tror hun trenger det, og fordi hun nok kjemper hardere enn folk tror mot høyrekreftene i regjeringen.

-  Overraskelse?

-  At regjeringen torde og klarte

å gjennomføre røykeloven. Jeg sliter med luftveisproblemer og har fått et nytt liv etter at den trådte i kraft.

-  Flopp?

-  Filmen «Troja». Jeg er veldig glad i oldtida og hadde gledet meg til å se den. Og så var det bare vrøvl!?

-  Bok?

-  Joachim Fests «I Hitlers bunker» gjorde sterkest inntrykk på meg. Den burde deles ut til alle skoleungdommer i Norge.

-  Plate?

-  «Jorun jogga», av Majorstuen. De har utdannelsen i behold, men prøver samtidig å sprenge grenser, det er viktig for mye god kunst om dagen.

-  Film?

-  «Harry Potter og fangen fra

Azkaban». Jeg har sett den tre

ganger sammen med dattera mi, og det har vært veldig frivillig.

-  Kjøp?

-  Tre Rolex-klokker jeg kjøpte i Beijing. Den ene fikk jeg utslett av den første natta, den andre stoppet et sted over Asia på vei tilbake, men den tredje går fortsatt!

-  Realityserie?

-  «Ungkarsnissen». Jeg fikk den anbefalt av barna mine. God parodi som viser hvor dumt folk oppfører seg på slike programmer.

-  Mest oppskrytte?

-  Erna Solberg, som er framstilt som fast i klypa, men som ikke

er annet enn prototypen på en Høyre-politiker, som skaper et kaldere og mer ujevnt samfunn.

-  Mest forslitte uttrykk?

-  At bøker er dyre. En gyllen regel er at ei bok skal koste skjorta.

I Norge får du kjøpt to bøker for ei skjorte.

-  Kjæreste (som i kjær venn)?

-  Ellen Horn som spilte Marie Hamsun i stykket mitt, Bente Eriksen fra Riksteatret, og Irene Engelstad, hovedkonsulent på Gyldendal, har alle vært viktige for meg i år.

-  Navn?

-  Shabana Rehman. Med et enkelt grep synliggjorde hun en middelaldersk mannskultur.

-  Lengste dag?

-  2. september. Jeg satt og skreiv på siste bind i Hamsun-biografien, da jeg skjønte at jeg snart ville være ferdig. Jeg skreiv til klokka sju om morgenen, til sammen nesten 24 timer.

-  Fest?

-  Premierefesten på stykket mitt i Grimstad. Wenche Foss hadde kort tid tidligere reist seg og gått fra et Ibsen-stykke i Oslo, men hos oss ble hun helt til festen.

-  Nyttårsforsett?

-  Personlig har jeg skjønt at

forbedringspotensialet er for stort til å drive med forsetter. Profesjonelt vil jeg alltid se etter måter å bli en bedre forfatter.

TOGET FRAM: 2004 ble et rekordår for Hamsun-biograf Ingar Sletten Kolloen. Som forfatter føler han aldri at han når endestasjonen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media