SVENSKESKRYT: En svensk anmelder mener «Dag» er høstens høydepunkt i Sverige. Foto: Anders Grønneberg
SVENSKESKRYT: En svensk anmelder mener «Dag» er høstens høydepunkt i Sverige. Foto: Anders GrønnebergVis mer

- Et av de beste nordiske komediemanusene noensinne

TV-serien «Dag» hylles som et mesterverk i Sverige.

(Dagbladet): TV2-serien om den misantropiske samlivsterapauten Dag vant flere priser under Gullruten tidlifere i år. Nå ser det ut som også svenskene har åpnet øynene for Dags svartmalte verden.

I en anmeldelse i den svenske avisa Dagens Nyheter kaller det prisbelønte anmelderen Johan Croneman «Dag» for «høstens høydepunkt».

- Jeg har ikke sett noe morsommere, hvassere og kjappere på evigheter, med et manus som er et lite mesterverk. Og som de leverer. Jeg husker ikke sist jeg satt og lo foran tven - helt aleine, skriver Croneman om serien som blir sendt på SVT i Sverige.

- Best i Norden Det er altså seriens manus, skrevet av Øystein Karlsen og Kristoffer Schau, som særlig blir trukket fram i den panegyriske anmeldelsen.

- Regissør Øystein Karlsen har sammen med Kristoffer Schau skrevet et av de beste nordiske komediemanusene noensinne, og selvfølgelig har Karlsen også bevist at han har sjelden bra hørsel som regissør, skriver Croneman.

Øystein Karlsen mener man er en idiot om man ikke blir glad over å få slike anmeldelser kastet etter seg.

- Det er jo den beste kritikken jeg har lest noensinne, så det er ikke gjort i en håndvending å ta til seg det der. Det var skuespiller Tuva Novotny som sende meg anmeldelsen og fortlate at denne fyren, «the grand old man» i kritikerkorpset i Sverige, vanligvis er ganske så vanskelig å gjøre førnøyd. Så det er jo ekstra hyggelig at han gir oss såpass mange komplimenter når de vanligvis sitter ganske langt inne, sier han til Dagbladet.

Universell tematikk Så fornøyd ble han av svenskeskrytet at han måtte sende den rundt på mail til noen venner.

- Det er jo litt harry å sende rundt skryt man har fått i anmeldelser, men denne artikkelen måtte jeg bare sende rundt på mail, sier Karlsen og ler.

I «Dag» settes det fokus på hvor vanskelig parforhold kan være. Karlsen tror at den universelle tematikken gjør at serien også slår an i Sverige. Og snart kommer Dag også i amerikansk versjon.

- Denne tosomheten er like jævlig vanskelig i alle i-land hvor man ikke må kjempe for å overleve. Parforhold er like vanskelig uansett om det er i Norge, Sverige eller USA.

REGISSØR: Øystein Karlsen har skrevet og regissert tv-serien «Dag» Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
REGISSØR: Øystein Karlsen har skrevet og regissert tv-serien «Dag» Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer