FORSKER? Angela Merkel har blitt et språklig fenomen. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP PHOTO / NTB SCANPIX
FORSKER? Angela Merkel har blitt et språklig fenomen. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

Et av de mest populære ny-ordene på tysk er «merkeln»

Betyr å utsette noe eller å være ubesluttsom, skriver Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var kvantefysikk som var pekt ut til å bli den tyske forbundskansleren Angela Merkels vei.

I stedet ser det ut til at hun vil etterlate seg større spor i språket. Det er - selvsagt - hvis vi ser så stort på det at vi ser bort fra det hun egentlig driver med, nemlig politikk.

ELLER DRIVER hun egentlig med politikk? Er det ikke heller en rekke med utsettelser Merkel driver med? Og det er her språket kommer inn.

For et av de mest populære ny-ordene på tysk er «merkeln», som betyr å utsette noe eller å være ubesluttsom. Ordet «merkeln» brukes som et slags adjektiv, foran ord som «taktikk», «utsettelse» og «beregning», skriver The Guardian.

Som når det gjelder Hellas, der hun dyttet problemet foran seg i stedet for å ta det ved roten, og gå inn for å slette en del av Hellas likevel ubetalelige gjeld.

Den alvorstyngede Merkel, som bærer Tyskland og Europa på sine skuldre, har altså blitt slang.

MERKEL-KJENNERE ser hennes evne til å tvile seg fram til beslutninger i sammenheng nettopp med Merkels forskerbakgrunn.

Hun jobber seg gjennom et problem skritt for skritt, som om det gjaldt å følge en vitenskapelig metode, og ikke den pulserende og uberegnelige politikken.

Den greske statsministeren Aleksis Tsipras - og hans oppførsel under dramaet om den greske krisa - var for eksempel ikke veldig preget av en vitenskaplig tilnærming til problemet. Oppførselen var i stedet utpreget uforutsigbar.

DER SPIEGEL har den siste uka skrevet at det jobbes for at Merkel skal gjenvelges i 2017. Det blir i så fall for fjerde gang, og trolig er ikke ordet «merkeln» noen belastning.

Det er snarere en kompliment at hun blir tatt opp i ungdommens språk, er vurderingen der. Dessuten så er det ikke en eneste farlig utfordrer å få øye på, registrerer de samme partistrategene.

Dermed er vi kanskje tilbake til utgangspunktet, nemlig det et det var forsker i kvantefysikk Merkel egentlig skulle bli.

Og hvis man ser litt stort på det - sånn i et historisk perspektiv - så var det kanskje ikke så galt likevel at Merkel har hatt denne angivelige vitenskapelige tilnærmingen til politikk. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer