Et av Norges siste tidsvitner er død

Et av Norges siste tidsvitner fra andre verdenskrig, Alf Monrad Knudsen fra Son i Akershus, døde lørdag, 93 år gammel.

MEDALJE: Alf Monrad Knudsen fikk kongens fortjenstemedalje. Her hilser han på kong Harald og dronning Sonja under en mottakelsen på Slottet.  Ledsager er Sverre Knudsen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix service
MEDALJE: Alf Monrad Knudsen fikk kongens fortjenstemedalje. Her hilser han på kong Harald og dronning Sonja under en mottakelsen på Slottet.  Ledsager er Sverre Knudsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix serviceVis mer

Han overlevde opphold i fem konsentrasjonsleirer under 2. verdenskrig og har fått Kongens fortjenstmedalje for sin innsats som tidsvitne, skriver Moss Avis.

– Knudsen fikk Kongens fortjenstmedalje først og fremst for all innsatsen sin mot ungdommene. Han har vært med en rekke skoleklasser som tidsvitne på turer til nedlagte konsentrasjonsleirer i Polen og Tyskland, i regi av Stiftelsen Hvite Busser. Han har også holdt foredrag om dette på mange skoler, sier Andreas Brevig.

Brevig var pådriver, sammen med Stiftelsen Hvite Busser, for at Knudsen skulle få Kongens fortjenstemedalje for sin innsats.

Til konsentrasjonsleir

I 1942, da Knudsen var 19 år gammel, ble han tatt av tyske soldater på svenskegrensen. Han ble sendt til Auschwitz, og senere til Sachsenhausen, Birkenau, Buchenwald og Majdanek.

Han fortrengte opplevelsene fra tiden i konsentrasjonsleirene i mange år etter krigen, men brøt tausheten i 1995. Da ble han med som tidsvitne cirka fire ganger i året på Stiftelsen Hvite Bussers turer til de tidligere konsentrasjonsleirene i Polen og Tyskland.

Da han fylte 90 år, slakket han litt ned på farten men fortsatte som tidsvitne nesten helt til det siste.

17. mai i år ble Alf Monrad Knudsen også hedret med Regjeringens minnemedalje. NTB