Et bad og en rørlegger kan felle Eirik Jensen

En død snekker, en narkotikadømt rørlegger og en storsmugler som mellommann. I saken mot Eirik Jensen er et oppusset bad aktoratets nøkkelbevis.

TEGNING: Cappelen har i avhør tegnet innsiden av gården der Jensen bodde. Illustrasjon: Kjell Erik Berg
TEGNING: Cappelen har i avhør tegnet innsiden av gården der Jensen bodde. Illustrasjon: Kjell Erik BergVis mer
Kommentar

Saken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen handler om smugling av narkotika verdt milliarder av kroner. I går handlet utspørringen i retten om klokkeslett på bilder og hvorvidt kvitteringer helt nede i 400 kroner var betalt med kort eller kontant. Dag sju var i sin helhet viet detaljer rundt byggingen av badet på Aarhus gård, der Jensen bodde med en tidligere samboer.

Seks ganger malte han selv membran på veggen sin. Håndverkerne la membranen på gulvet. Noen av rørene i krypkjelleren kan stamme fra byggingen av badet. Det ble tatt bilder av oppussingen underveis. Om Jensen, håndverkerne eller samboeren hans tok bildene, når og med hvilke andre til stede, er for aktor Kristine Schilling så viktig at hun brukte timer på utspørringen om det i går. Rettens administrator Kim Heger spurte på et tidspunkt: «Kunne du gi oss et lite hint om hva som er poenget?»

Spesialenheten mener Gjermund Cappelen har bidratt til oppussingen av badet, som har en verdi på 292 250 kroner. Tiltalen sier ikke hvor mye Cappelen skal ha bidratt med, men bidraget er sentralt for å bevise korrupsjon mellom de to.

Schillings pågående og detaljerte utspørring fikk fram flere viktige poeng. Det første var at Jensen brukte en snekker han fikk anbefalt av Gjermund Cappelen. Det andre var at rørleggeren som jobbet på badet, er den samme rørleggeren som er dømt i den såkalte «oppbevaringssaken» sammen med Cappelen. Og det tredje er at flere av bilagene fra oppussingen er tvilsomme. En av kvitteringene tilhører egentlig innkjøp gjort av en blomsterbutikk på Eiksmarka. En annen skal være skrevet av Gjermund Cappelen. I tillegg sannsynliggjorde aktoratet at Cappelen har vært hjemme hos Jensen. Han har i avhør tegnet hvordan det ser ut der, og bare Jensen mener at tegningene ikke likner. Han sier at han ikke husker at hans tidligere kilde noen gang har vært på gården.

Politikvinnen som var Jensens samboer samlet sirlig alle bilagene fra oppussingen i en perm. Ikke alle bilagene var del av aktors spørsmål, blant annet skal ett vise at flisene ble betalt via bank. Det var hun, og ikke Jensen, som var opptatt av orden i papirene. Nå viser det seg altså at ikke alle papirene var så ordentlige som hun må ha trodd.

Kvitteringen som Cappelen skrev, er for rørleggerarbeid som aldri ble betalt av Jensen. Snekkeren som Cappelen anbefalte, kom med et tilbud på 120 000 kroner for total bygging av badet. Fakturaen kom aldri, og nå er snekkeren død.

Rørleggeren er viktig fordi han er en av Cappelens nære samarbeidspartnere i hasj-ligaen. Det var rørleggeren som hadde ansvaret for lageret som politiet raidet, det var han som varslet Cappelen. Hans navn var også det første Cappelen nevnte i avhør.

Aktoratet mener rørleggeren også er omtalt i noen av de siste tekstmeldingene sendt mellom de to tiltalte, like før pågripelsen i desember 2013. Cappelen sier det stemmer, Jensen har en motstridende forklaring og sier han aldri har møtt rørleggeren.

Rørleggeren er innkalt som vitne seinere i saken, og vil i så fall kunne oppklare mye. Om han stiller. Tidligere erfaringer viser at det er langt fra sikkert.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.