Et bærekraftig EU?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2005 avviste franskmenn og nederlendere forslaget til forfatningstraktat som skulle forenkle spillereglene og gjøre EU mer demokratisk og troverdig. Kritikere har lenge anklaget unionen for å være tungrodd, udemokratisk og uten tilstrekkelig menneskerettighetsvern. Beslutningsreglene, som kanskje fungerte for 6 medlemsstater, måtte endres for å sikre mer effektivitet, innsyn og tillit etter utvidelsen fra 15 til 25, og nå 27 medlemsstater med til sammen 500 millioner innbyggere.

I 2001 oppnevnte medlemsstatene en gruppe som skulle anbefale hvordan unionen kunne bli mer demokratisk, mer effektiv, og gi mer innsyn. Forsamlingen, ledet av Giscard d’Estaing, hadde deltakere fra EUs organer, fra nasjonale regjeringer og parlamenter – og fra de vordende medlemsland. Dens forslag til forfatningstraktat ble justert og undertegnet av stats- og regjeringssjefene i 2004.

Den videre prosessen sporet av etter at traktaten ble avvist av et flertall av stemmegiverne i Frankrike og Nederland. Avvisningen reiste mange nye spørsmål, både om hva motstanden bygget på, og hva EU nå burde gjøre. En forenkling var uansett høyst nødvendig,

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer