Et bibelsk grøss

En vakker kjærlighetshistorie. Med noe grusomt under.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Jon Fosse er den største dramatikeren vi har i vår tid. Seint i september kommer hans «Eg er vinden» opp på Nationaltheatrets Hovedscene, et kort drama iscenesatt av teatersjef Eirik Stubø selv. Men før det gir Det Norske Samlaget ut en kort fortelling av Fosse: «Andvake». På 75 små sider står mindre enn 20 000 ord. Ord om tanker som kverner, rolige, knappe ord om fortvilelse og desperasjon. Og langsomt vokser uroen fram hos leseren over det som ikke blir fortalt.

Selv om Jon Fosse nå er mest kjent som dramatiker, er han en svært erfaren prosaskribent. Han debuterte med romanen «Raudt, svart» for 24 år siden, og fulgte opp med «Stengd gitar» to år etter. Til sammen har han gitt ut åtte romaner og fem bøker med fortellinger og andre prosatekster siden.

Denne gangen er det en historisk fortelling Fosse har skrevet, handlingen er lagt til Bergen, eller Bjørgvin, i en udefinert, førindustriell tid. Og i Bjørgvin går et ungt par gjennom gatene. De har kommet som fremmede til byen, og alt de eier, bærer de i bylter. De er unge, hun er gravid. Det er like før hun skal føde. De har ikke noe sted å bo. De finner ingen som vil ta dem inn. Det er kaldt, og det regner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer