DEBATT

Et bidrag uten utredning

Det er uklokt at våre soldater settes i fare når den politiske situasjonen i Irak går baklengs.

MER ÅPENHET:  - Når regjeringen svarer dårlig på spørsmål fra kritikere om de norske styrkene og vi ser situasjonen på bakken, er tiden inne for å forlange større åpenhet rundt bidraget til irakiske styrker, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB scanpix
MER ÅPENHET: - Når regjeringen svarer dårlig på spørsmål fra kritikere om de norske styrkene og vi ser situasjonen på bakken, er tiden inne for å forlange større åpenhet rundt bidraget til irakiske styrker, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når er egentlig tiden inne for å forlange større åpenhet rundt det norske bidraget til irakiske styrker? Bidraget kan potensielt føre til terrortrusler, fare for økende polarisering og muligens krigsforbrytelser i framtida.

Kapasitetsbygging til irakiske styrker er legitimert gjennom grusomhetene til IS. Likevel er ikke dette en konflikt hvor militære komponenter teller mest. Forsoning, inkludering og mulighet for alle irakere til å delta i samfunnet er det mest avgjørende. Irak preges fortsatt av en sekterisk konflikt mellom landets to religiøse retninger.

Når regjeringen svarer dårlig på spørsmål fra kritikere om de norske styrkene og vi ser situasjonen på bakken, er tiden inne for å forlange større åpenhet rundt bidraget til irakiske styrker. I løpet av denne sommeren har det blitt dokumentert at USA deler base med sjiamilitser som for få år siden sto på internasjonale terrorlister. De finnes på sosiale medier, hvor de åpent mener det samme som IS.

Jeg mener det er uklokt at våre soldater settes i fare når den politiske situasjonen i Irak går baklengs. Det er bekymringsfull at regjeringen i Irak lener seg på Shia-militser. Det har gått sport for irakiske soldater å rømme fra slagmarken, de har ikke lyst, eller vilje til å dø i sitt forsøk på å forsvare Ramadi eller Mousol. Tilliten fra, og nærheten til Sunnibefolkningen er lav. På den måten blir konflikten langvarig. IS kan svekkes militært. Det avgjørende er hvem som gjør det. Lokale sunnimuslimer tok selv oppgjør med al-Qaida i Irak. I dag blir de ekskludert, og Shia-militser som ikke skiller mellom stridende og sivile er den store slagkraften.

Thee Yezen og Charlotte Lysa skrev i VG om situasjonen i Irak. Deres budskap og overskrift har all grunn til å bli tatt alvorlig av norske beslutningstakere. Shia militsenes innflytelse påvirker militære og politikere. På bakgrunn av menneskerettighetsbruddene i Irak, våre soldater og norske interesser håper jeg at det snart kommer en redegjørelse fra regjeringen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer