KOMMENTARER

Et blodig angrep mot oss alle

Masseskytingen i Orlando kan forandre USA og verden for alltid. 

SORG: Verden er i sjokk etter masseskytingen i Orlando i USA. Foto: NTB Scanpix
SORG: Verden er i sjokk etter masseskytingen i Orlando i USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Mye er fortsatt uklart om den grufulle massakren på utestedet Pulse i Orlando. Vi vet at minst 50 er drept og 53 er skadd, og at det er den verste masseskytingen i USA noensinne. Amerikanere er vant til nyheter om masseskytinger. Likevel representerer Orlando-skytingen noe helt nytt på flere nivåer. Det kan forandre USA og verden for alltid.

Alle vi som bor her, er kjent med frykten for vold, skytinger og terror. Til tider kan det virke hysterisk når politiet går gjennom ryggsekken din på vei ned på t-banestasjonen, eller når du må gå gjennom en metalldektetor for å komme inn på en skole. Terror er ikke noe som rammer meg, er det lett å tenke. I natt rammet det hundrevis av fullstendig uskyldige mennesker som var samlet for å danse, synge og leve. Mange var unge mennesker. Det hele er en brutal påminnelse om hvor skjørt og sårbart livet er.

Konsekvensene av denne hendelsen, vil bli mange. Skytingen skjedde på et homoutested, og er et grotesk angrep på LHTB-miljøet uten sidestykke. Det er samtidig et angrep mot hele USA og mot vestlige, liberale demokratier. Den største effekten av denne typen terror, er frykten den utløser. Gjerningsmannen, Omar Mateen (29), skal ha sverget troskap til terrororganisasjonen IS før angrepet, og IS har tatt på seg ansvaret. Dersom dette er sant, kan det få store utenrikspolitiske konsekvenser. Uansett om det er sant eller ikke, er det gull verdt for propagandaapparatet til IS og kan sørge for ny rekruttering til terror.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer