<strong>SORG:</strong> Verden er i sjokk etter masseskytingen i Orlando i USA. Foto: NTB Scanpix
SORG: Verden er i sjokk etter masseskytingen i Orlando i USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Et blodig angrep mot oss alle

Masseskytingen i Orlando kan forandre USA og verden for alltid. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Mye er fortsatt uklart om den grufulle massakren på utestedet Pulse i Orlando. Vi vet at minst 50 er drept og 53 er skadd, og at det er den verste masseskytingen i USA noensinne. Amerikanere er vant til nyheter om masseskytinger. Likevel representerer Orlando-skytingen noe helt nytt på flere nivåer. Det kan forandre USA og verden for alltid.

Alle vi som bor her, er kjent med frykten for vold, skytinger og terror. Til tider kan det virke hysterisk når politiet går gjennom ryggsekken din på vei ned på t-banestasjonen, eller når du må gå gjennom en metalldektetor for å komme inn på en skole. Terror er ikke noe som rammer meg, er det lett å tenke. I natt rammet det hundrevis av fullstendig uskyldige mennesker som var samlet for å danse, synge og leve. Mange var unge mennesker. Det hele er en brutal påminnelse om hvor skjørt og sårbart livet er.

Konsekvensene av denne hendelsen, vil bli mange. Skytingen skjedde på et homoutested, og er et grotesk angrep på LHTB-miljøet uten sidestykke. Det er samtidig et angrep mot hele USA og mot vestlige, liberale demokratier. Den største effekten av denne typen terror, er frykten den utløser. Gjerningsmannen, Omar Mateen (29), skal ha sverget troskap til terrororganisasjonen IS før angrepet, og IS har tatt på seg ansvaret. Dersom dette er sant, kan det få store utenrikspolitiske konsekvenser. Uansett om det er sant eller ikke, er det gull verdt for propagandaapparatet til IS og kan sørge for ny rekruttering til terror.

Skytingen ramler samtidig midt inn i den amerikanske valgkampen. Nøyaktig hvordan det vil slå ut, er for tidlig å si. Imidlertid er det et hav av forskjell på hvordan demokratenes kandidat Hillary Clinton og republikanernes kandidat Donald Trump har respondert så langt. Mens Clinton sendte ut en sober melding på engelsk og spansk med støtte til de berørt, valgte Trump å takke for gratulasjonene til seg selv for å ha hatt rett om radikal islam. Clinton reagerte slik en sann politisk leder bør. Trump avslørte igjen en motbydelig narsissime og fullstendig mangel på empati. Dersom han unngår flere tramp i salaten, kan Trump likevel tjene politisk på denne hendelsen. Skytingen kan nemlig sannsynligvis utløse mer frykt, hat og islamofobi. En kandidat som Trump fråtser i frykt og fordommer. Han har tidligere tatt til orde for å nekte innreise til USA for alle muslimer. Selv om gjerningsmannen var født i USA og amerikansk statsborger, vil mange nå være villige til å følge Trumps rasistiske logikk.

Samtidig vil det nå komme nye krav om innstramming av de altfor liberale amerikanske våpenlovene. Det kan bidra til Hillary Clinton og demokratene får en ny drahjelp i denne kampen. Hvorvidt de faktisk lykkes, er dessverre heller tilsomt. Også tidligere masseskytinger har utløst liknende krav, uten at det faktisk har ført fram. Tvert i mot kan hendelser som dette få flere amerikanere til å føle at de bør væpne seg for å kunne forsvare seg.

Utenrikspolitisk kan hendelsen også få store konsekvenser. Dersom IS virkelig er involvert i dette, vil USA trolig trappe opp kampen dramatisk mot terroristene. Det kan skje militært med flere amerikanske soldater i Syria og Irak. Samtidig kan føre til mer overvåking og sikkerhetskontroller i USA og vesten.

Det er ikke mulig å holde hodet kaldt like etter en sjokkerende og grufull hendelse som skytingen i Orlando. Men svaret på terroren og hatet må ikke styres av irrasjonell frykt. Vi må ikke la terroristers hat seire. Vi trenger ikke flere væpnede amerikanere. Vi trenger ikke mer islamofobi og rasisme. Vi må fortsatt verne om folks rettigheter, personvern og integritet. Vi må fortsatt verne om våre demokratiske verdier. Mer enn noen gang er det viktig at vi går ut for å danse, synge og leve. Og helst på et homosted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer