Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Et brutalt drap og mye rumpehumor

Slik er «The Interview», filmen ingen får se.

(Dagbladet): En stor hackingskandale har velta lanseringa av Sonys storfilm «The Interview».

Komedien følger to amerikanske journalister som får i oppdrag å drepe Kim Jong-un. De to, spilt av Seth Rogen og James Franco. 

Mens kjendisene reagerer med raseri er premieren nå utsatt på ubestemt tid - kanskje får ingen av oss noengang se filmen som har snudd Hollywood på hodet.

Dagbladet har saumfart internett for å samle sammen det vi veit om filmen noen kaller 2014s viktigste. Slik er filmen ingen av oss får se:

1. Beskjed om å drepe diktatoren I «The Interview» lager Rogen og Franco et lettbeint kjendisprogram på tv. Ut av det blå får de to muligheten til å gjøre et portrettintervju med Kim Jong-un i reineste Frost-Nixon-stil. 

Når amerikansk etterretning finner ut om skupet er beskjeden fra CIA klar: «Take him out». Journalistene får beskjed om å drepe Kim Jong-un på vegne av amerikanske styresmakter. 

2. Men diktatoren er snill? Så da legger de i vei. Produsent Seth Rogen, som aspirerer til å lage bedre journalistikk enn kosesaker om kjendiser, og programlederkjekkas James Franco, med stort ego og pappakomplekser, skriver Yahoo News

De to, altså Rogen og Franco, har laget flere ungdomsvennlige komedier tidligere, spesielt kultfilmen «The Pineapple Express». Rapportene fra de få som har sett «The Interview» tilsier at den er akkurat like fjåsete og virkelighetsfjern som de forrige Rogen-Franco-filmene. Mye komikk, lite politisk satire, altså. 

Uansett. Journalistene ankommer Nord-Korea og møter Kim Jong-un, spilt av «Veep»-stjerna Randall Park. I filmens startfase er diktator-Kim sympatisk, høflig og hyggelig.

Han presser Franco til sitt bryst og forteller ærlig om forventningspress og arven etter Kim Jong-il, mens de to tar ei runde basketball. 

Lite å la seg provosere over, kanskje.

Men så - hold deg fast nå - kommer den virkelige diktatoren til syne. Han har selvsagt bare forledet Franco hele tida, og viser seg å være akkurat like maktsyk, kald og usympatisk som amerikanerne først trodde. 

3. Litt kjærlighet også Og mens Francos karakter, iallefall til å begynne med, lar seg forføre av Nord-Koreas øverste leder, innleder Seth Rogen et kjærlighetsforhold til Kims personlige PR-sjef.

Hun viser seg å egentlig hate sjefen sin, og kan derfor bistå de to amerikanerne i deres topphemmelige misjon.

4. Drapet på diktatoren Derfor går Franco og Rogen videre med oppdraget CIA har gitt dem. Og tenke seg til - de lykkes også. I filmens utvilsomt mest kontroversielle scene drepes Kim Jong-un på relativt brutalt vis - han eksploderer rett og slett i fillebiter.

Og her var Sony Pictures hele tida bekymra, lenge før hackerskandalen tok fatt. Blant e-postene som er offentliggjort kommer det fram at Rogen, som også bidrar på regisida av filmen, blir beordret til å kutte kraftig ned på brutaliteten av drapet på Kim Jong-un. 

Opprinnelig skulle håret til diktatoren ta fyr og ansiktet spises opp av flammer. Dette får Rogen streng beskjed om å kutte, viser e-postene amerikanske medier har fått tilgang til. 

5. Nord-Korea blir et demokrati Og med Kim Jong-un rydda av veien, avsluttes filmen med at Nord-Korea blir et demokrati. De to kjendisjournalistene lyktes med det livsfarlige oppdraget sitt. 

Men er det en god film, da?  Dersom vi tar i all oppstusset i betraktning, skulle man tro at «The Interview» er en sylskarp politisk satire av et av verdens strengeste diktatur. Det er filmen slettes ikke, ifølge de få som faktisk har sett den.

Ifølge Yahoo Movies er «The Interview» en film «vennskap, peniser og rumper», stort sett blotta for kritikk av det nordkoreanske regimet og dets behandling av sivilbefolkninga. 

HELTENE: Diana Bang, Seth Rogen og James Franco. Foto: AP Photo/Columbia Pictures - Sony, Ed Araquel
HELTENE: Diana Bang, Seth Rogen og James Franco. Foto: AP Photo/Columbia Pictures - Sony, Ed Araquel Vis mer

Associated Press forteller at det er en film verdt å se, men sier at det man sitter igjen med etter å ha sett «The Interview» en undrende holdning til at denne filmen har forårsaket så mye bråk. 

Buzzfeed oppsummerer og kaller filmen «den farligste dumme komedien i verden». Det virker til å være en god konklusjon. En rekke kjendiser har blitt hengt ut i e-postene som hackergruppa har frigjort, blant dem Angelina Jolie og George Clooney. Til og med Barack Obama har fått passet sitt påskrevet i e-poster som førte til en rasismestorm mot Sonys ledelse. 

SPILLER KIM: Randall Park, best kjent fra komiserien Veep.         AFP PHOTO/STR
SPILLER KIM: Randall Park, best kjent fra komiserien Veep. AFP PHOTO/STR Vis mer