Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Et dårlig alternativ for alle

Trump er kanskje mer spennende, men det er ikke bare i USA at en ny type politikk med et skjær av brunt i seg får slå rot.

INNVANDRINGSFIENDTLIG: Demonstrasjon til støtte for det nye tyske partiet Alternativ Für Deutschland (AfD) i Erfurt onsdag. Foto: AP / NTB Scanpix
INNVANDRINGSFIENDTLIG: Demonstrasjon til støtte for det nye tyske partiet Alternativ Für Deutschland (AfD) i Erfurt onsdag. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et nytt parti i Tyskland vinner fram og skaper frykt i Angela Merkels rekker, samt vemmelse i tysk media. Alternativ für Deutschland (AfD) lover å være et offensivt parti med ny og moderne politikk. Deres foreløpige program gjør det nå mulig å analysere denne.

Tosifrede valgresultater i tre delstater forrige søndag sier sitt. Trump er kanskje mer spennende, men det er ikke bare i USA at en ny type politikk med et skjær av brunt i seg får slå rot. Den nye politikken har en klar parallell til debatten i Norge når det gjelder innvandring. AfD er et innvandringskritisk parti som vil avskaffe asyl som grunnrett, og la den eneste muligheten til å søke asyl bli sentre i utlandet. Likevel er det ikke her de er mest radikale.

Forslaget til endring av abortloven går helt imot den debatten vi har i Norge. For AfD handler det ikke om reservasjonsrett eller refleksjonstid. Kvinner skal ikke ha noen rett til å ta abort i det hele tatt, basert på både at ufødt liv trenger beskyttelse og for å løse utfordringen med lav fødselsrate. Her tar AfD også til orde for å utvikle en velkomstkultur for ufødte, og misbruker et begrep som er sentralt i flyktningkrisedebatten i Tyskland.

Klimaskepsis kjenner vi godt i norsk politikk, men også her går AfD lengre. De vil få slutt på «stigmatiseringen» av CO2 og påstår at det grønne skiftet vil «senke levestandarden og innskrenke hver enkelts personlige og økonomiske frihet». Klimamodellene som brukes i dag betegnes ute av stand til å forklare utviklingen.

Valgresultatene viser at dette ikke er parti som kommer til å forsvinne med det første. Det blir etablert en ny politisk fløy sammenliknet med dagens situasjon i Norge, og dette må vi ta på alvor.

Hele Norges coronakart