Går av: Her er det slutt for Olemic Thommesens tid som Stortingspresident. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Går av: Her er det slutt for Olemic Thommesens tid som Stortingspresident. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Skandaler:

Et dårlig år for maktens menn - og Sylvi Listhaug

Maktmisbruk, seksuell trakassering, milliardsprekk, rikets sikkerhet, og terror-kommentar: Dette har sendt toppolitikere på dør i 2018.

Kommentar

Bakken rister når politiske kjemper faller, og i larmen som følger stopper alt annet opp. Det er sjelden kost. Selv da tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, bare hang i fingrene på toppen, var flere usikre på om han ville falle eller ei. Med en mektig maktbase som sikring, var det i det minste uvisst hvor langt raset fra høyden skulle bli.

Men i likhet med en rekke andre store skikkelser før ham, traff også Giske asfalten tilslutt. For han var det over i romjula 2017, men for det politiske Norge var jordskjelvet bare såvidt igang.

Skal vi tro statsviter Kim Arne Hammerstad, som skrev masteroppgave om de førtien største politiske skandalene siden krigen, har det vært like mange skandaler i 2018 som i hele perioden mellom 1986 - 1996. Ifølge ham har «gjennomsnittet siden 70-tallet [..] ligget på rett i underkant av én skandale i året

Der 2016 var preget av kjendisdødsfall på kjendisdødsfall, har vi i år fulgt seks rikspolitikere ut dørene. Fire av dem sitter riktignok på Stortinget fortsatt, men tre av dem uten verv.

Den fjerde, Frp-nestleder Sylvi Listhaug, kan ifølge Hammerstads forskning bli den første kvinnelige toppolitikeren til å gjøre comeback etter en politisk skandale, hvis hun inntar regjeringskontorene igjen.

Metoo-revolusjonen står for den mest befolkede kategorien på Hammarstads liste. Tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, gruppesex med unge partifeller-initiativtaker Ulf Leirstein (Frp), og Ola Borten Moe (Sp) har alle mistet verv grunnet saker om seksuell trakassering.

Borten Moe riktignok bare midlertidig og uten direkte anklage, ettersom ingen av gutta på en hyttetur vil innrømme hvem som sendte tekstmeldingen «Vi vil ha fitta di» til partifelle Liv Signe Navarsete.

Frp-duoen Sylvi Listhaug og Per Sandberg måtte begge forlate statsrådsposten etter hardt press fra opinion og opposisjon. Førstnevnte kunne veltet hele regjeringen i prosessen. Sandberg rotet bare til eget ettermæle. Siden har begge skrevet bok om hendelsene som tvang dem ut - også dette er skandaløst, men da i ren litterær forstand.

Stortingets milliardsprekk i byggesaken ble tilslutt for mye for både kalkulatorpartiet Høyre og de fleste andre. En rådyr post-tunnel er en av årsakene til at fellesskapets penger rant ut fra kontoen i år. Som flere har foreslått er det kanskje passende at den får navnet «Olemics undergang», etter Stortingspresident Olemic Thommesen som satt med ansvaret - og måtte gå av for det.

Dersom man regner kontroversene rundt Trine Skei Grande-saken i januar i år som en skandale, noe Hammerstads indeksering gjør, kom årets åttende skandale i går. Tiltalen mot tidligere fiskeriminister og fylkesmann fra Høyre, Svein Ludvigsen (72), som blant annet faller under menneskehandel-paragrafen, kan sies å være den mest alvorlige mot en norsk politiker siden landssvikeroppgjøret.

Det er fortsatt noen lange uker til 2019, men vi vet alle hva vi ønsker oss til jul: Mer grundig arbeid og flere modige mennesker som avdekker maktpersoners misbruk av posisjoner og folk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.