Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen:

Et dårlig forbilde

Det er skuffende at en av Norges største idrettsstjerner ikke er bevisst sin rolle som forbilde, eller bryr seg mer om hvordan spilleavhengighet rammer spillere og deres familier.

Med avtalen med Unibet er Magnus Carlsen med på å viske ut skillet mellom lovlige og ulovlige aktører. Forvirringen er der allerede. 55 prosent av nordmenn tror de utenlandske spillselskapene har lov til å tilby spill i Norge, skriver innsenderne. Foto: Ali Lorestani/TT / NTB Scanpix
Med avtalen med Unibet er Magnus Carlsen med på å viske ut skillet mellom lovlige og ulovlige aktører. Forvirringen er der allerede. 55 prosent av nordmenn tror de utenlandske spillselskapene har lov til å tilby spill i Norge, skriver innsenderne. Foto: Ali Lorestani/TT / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I forrige uke skrev NRK at sjakkverdensmester Magnus Carlsen har inngått sponsoravtale med spillselskapet Unibet. Selskapet opererer fra utlandet og har ikke tillatelse til å tilby eller markedsføre pengespill i Norge. Likevel velger Carlsen, som vi vil tro er et svært attraktivt objekt for sponsorer, å signere avtale med nettopp dette selskapet.

Vi som jobber tett på mennesker som sliter med pengespillproblemer, ser til daglig utslaget av den massive og kyniske markedsføringen som de utenlandske spillselskapene driver med i Norge. De spilleavhengige og deres familie som vi møter i behandling, fortviler.

Det er ikke ukjent at mange spilleavhengige sliter med selvmordstanker. Enkelte har fått ødelagt hele sin økonomi og mistet både familie, hjem og sosial omgang. De har ei framtid med tunge gjeldsbelastninger, et stigma knyttet til livsvarig fattigdom og det som oppfattes som manglende selvkontroll.

Nå skal de møte nok et ansikt i offentligheten som ved bare å vise seg, gir løfte om at veien ut av elendigheten, ligger i å vinne penger. For den spilleavhengige trigger dette spillelysten.

John Carew, John Arne Riise, Tone Damli og flere andre har allerede solgt merkevaren sin til internasjonale spillselskaper. Nå også Magnus Carlsen. Han har, i motsetning til de andre nevnte, en stigende karriere. Han vil være synlig i det brede mediebildet, ikke bare i betalte plasseringer.

Den siste befolkningsundersøkelsen fra Universitetet i Bergen (2015) viser at halvparten av dem som spiller på utenlandske nettkasinoer, er risiko- eller problemspillere. I undersøkelsen ble det pekt på at reklame for pengespill har en sterkere innvirkning på svake grupper, yngre og de med spillproblematikk. Spillreklame ser ut til å kunne utløse tilbakefall hos enkelte som sliter med pengespillproblemer. Undersøkelsene framhever at funnene sterkt aktualiserer diskusjonen om reklameforbud og begrensninger når det gjelder pengespill.

Internasjonale spillselskaper som ulovlig tilbyr spill til det norske markedet har en kynisk markedsføring vi ikke har sett maken til. Den er spesielt rettet mot problemspillere, med SMS og e-post til enkeltspillere og mot et stort publikum.

I rapporten «Opplevelse av direktemarkedsføring» har forskerne intervjuet mennesker med pengespillproblemer. De forteller hvordan det oppleves når SMS-ene med tilbud om gratis spill, bonuser og tilsvarende, plinger inn. En tidligere spillavhengig (37) sier for eksempel: «Tidligere leste jeg meldinga eller mailen for å se hva det var. Og da begynte det liksom sånne skjelvinger i hendene, sånn ‘Å herregud, dette skal jeg prøve, det er jo free spins, det koster ikke noe.’»

Selskapene som opererer ulovlig i Norge, vet hvilke knapper de skal trykke på.

Med denne avtalen er Carlsen med på å viske ut skillet mellom lovlige og ulovlige aktører. Forvirringen er der allerede. 55 prosent av nordmenn tror de utenlandske spillselskapene har lov til å tilby spill i Norge. Sverige innførte lisens til utenlandske aktører i 2019, etter en feilslått politikk som lot disse selskapene få fritt spillerom til å bryte ned den svenske enerettsmodellen. De fikk en flom av nye spilltilbud med tilhørende reklame.

Norske myndigheter har imidlertid vært villige til å vokte enerettsmodellen som setter ansvarlig spill først. Det gir et godt utgangspunkt, som politikerne må fortsette å holde høyt.

I løpet av kort tid er det ventet at Kulturdepartementet kommer med sitt endelige forslag til ny kringkastingslov, som gjør at distributørene av nett og TV-signaler blir ansvarlige for at innholdet følger norsk lov. Det vil bety at den massive reklamen som nå vises på TV-kanaler som sendes fra Storbritannia, må fjernes. Det vil være en gledens dag for de rundt 120.000 menneskene som sliter med å kontrollere spillingen sin. De kan på nytt se TV uten å flere ganger i timen bli trigget til å spille. Politikerne har en jobb å gjøre med å sørge for at markedsføringen ikke flyttes over i andre kanaler.

MORSOM: Karsten Warholm slo av en spøk om Magnus Carlsen da han mottok prisen for «Årets navn» under Idrettsgallaen. Video: NRK Vis mer

Vi er mange som kjenner personer som sliter med pengespill eller annen avhengighet. Vi vet hvor dypt det stikker og hvor tungt livet som spillavhengig er. Vi vet hvor fortvilende det er for familie og venner. Carlsen skal reklamere for spillselskap som opererer ulovlig i Norge. At han ikke ser hva han blir en del av, og hvordan dette skader sjakken i Norge, forundrer oss stort.

I mange sportslige sammenhenger hører vi hvor stor glede det er å spille med flagget på brystet. Landslagsspillerne eller langrennsstjernene er stolte over å representere Norge, og de vet at publikum elsker dem.

Magnus Carlsen har valgt å spille med en selskapslogo på brystet som vekker svært vonde følelser for mange. Som har lagt livet deres i grus. Med denne avtalen ønsker Unibet og tilsvarende selskaper å få foten innenfor et attraktivt norsk spillmarked. Det er sikkert et økonomisk godt trekk for Carlsen, men for spillet som helhet er det et usedvanlig dårlig et.