NORSKE BYGGEKLOSSER: Uten betydelige bevilgninger til produksjon, distribusjon og formidling kollapser hele den norske filmoffentligheten, og det er det ingen andre enn de mest prinsippfaste frihandelsentusiastene som er tjent me, mener vår filmanmelder. Her ser vi kulturminister Thorhild Widvey da hun nylig presenterte den nye Filmmeldingen på Filmens Hus i Oslo. Foto: NTB Scanpix
NORSKE BYGGEKLOSSER: Uten betydelige bevilgninger til produksjon, distribusjon og formidling kollapser hele den norske filmoffentligheten, og det er det ingen andre enn de mest prinsippfaste frihandelsentusiastene som er tjent me, mener vår filmanmelder. Her ser vi kulturminister Thorhild Widvey da hun nylig presenterte den nye Filmmeldingen på Filmens Hus i Oslo. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Et dårlig grunnlag å bygge en offensiv filmpolitikk på

Den nye filmmeldingen skapte mer forvirring og usikkerhet enn noensinne.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Samme år som en norsk film deltar i hovedprogrammet i Cannes for første gang siden 1979, sliter norske filmer i motbakke på kino. Norsk film er bedre enn på lenge - kanskje bedre enn noensinne - men når frustrerende få publikummere.

Barnefilmer gjør det riktignok bra, men kunstnerisk ambisiøse filmer sliter stadig mer. På strømmemarkedet marginaliseres norske filmer av internasjonale aktører med hovedvekt på engelskspråklig underholdningsfilm, og samtidig fortsetter de offentlige midlene som er øremerket filmtiltak å krympe i takt med at DVD- og blu-ray-salget synker.

Reddet av ekstrabevilgninger

Institusjonene som fungerer som en motvekt til ensrettingen - filmfestivalene, filmklubbene og cinematekene - har i en årrekke slitt med dårlig økonomi, og har derfor måttet venne seg til å få årsbudsjettene sine reddet av ekstrabevilgninger i siste liten.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn