Et dårlig kjøp

KAMPFLY: I Dagbladet 25.04. fortsetter Jacob Børresen og Bjørn Jacobsen diskusjonen om det amerikanske kampflyet JSF, som Norge kanskje skal kjøpe (begge innleggene var en reaksjon på Dagbladets leder 24.04.). Utgangspunktet var flyets stealth-egenskaper.

Denne typen egenskap er analysert i en artikkel om JSF i det britiske tidsskriftet Combat Aircraft (april/mai 2008). Følgende punkt nevnes:

1) For ikke å ødelegge stealth-formen er alle JSFs våpen (raketter, bomber) plassert inne i flykroppen, og det medfører at antallet og typene våpen blir svært begrenset.

2) Stealth-formen hjelper flyet til å snike seg inn over fiendtlig landområde, men ikke når det snur for å komme seg ut; bakfra røper det seg!

I tidsskriftets eksempel forfølges det av en avansert utgave Sukhoi som er raskere. «Vår mann» har brukt opp sitt lille arsenal av våpen og sitter dessuten i en maskin som ikke er bygd for luftkamp! «… the chances are it’s going to end very badly for you».

Det kan trygt sies at artikkelen i Combat Aircraft er et slakt av hele JSF-prosjektet. Den beskriver serier av problemer og kostnader som er vanvittige og som ingen kan si hvor vil ende.

Det underligste av alt er at de amerikanske flygeneralene foretrekker F22 «Raptor», et mer avansert (og enda dyrere) fly enn JSF, allerede i operasjon (hemmelig og ikke til salgs)!

Som Combat Aircraft sier det: «Det er vanskelig å forstå hvordan noen kunde ville gå med på å kjøpe selv et smørbrød med så mange forbehold (betingelser, advarsler) innlagt i kontrakten.»