Et deilig destillat

En maktdemonstrasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: Audrey Horne er å betrakte som et superband bestående av noen av landets skarpeste kniver i tungmetallskuffen med medlemmer fra Gorgoroth, Enslaved og Red Leader. Og det er en stor glede å langsomt og ubønnhørlig bli dratt inn i bandets nye plate – et univers der de bygger videre på suksessformelen fra ep-en «Confessions & Alcohol» og albumet «No Hay Banda», begge fra 2005.

Hjerte på rett plass

Audrey Horne mottok Spellemannprisen for debuten, og årets Spellemannjuryen skal være tvilsomt sammensatt dersom bandet ikke skal få en nominasjon for årets oppfølger, «Le Fol».

Hvis det å finne opp hjulet og kruttet på nytt er det eneste saliggjørende, kommer bergenskvartetten til kort. For hjulet kan ikke lages rundere, og kanonene er på plass og artilleriet er rullet ut en gang for alle, men utviklingen stopper ikke der likevel.

Audrey Horne, et navn musikerne låner fra David Lynch-serien «Twin Peaks», tar tak i en mer salgbar og mindre brutal del av sjangeren enn den verstingrock- og blackmetalltradisjonen de står i. Sånn sett tilhører de melodiøs metal og postgrønsj, sistnevnte en med rette utskjelt sjanger.

Men med kløkt, musikalsk forståelse og et bankende hjerte på rett plass unngår de å trampe i minefelt og ramle uti klisjédynga.

Som selveste julaften

Bandet har integritet og egenart, men gutta vil aldri kunne snakke seg unna slektskapet til 80- og 90-tallsfyrtårn som Faith No More, Soundgarden, Tool og Alice In Chains.

«Le Fol» balanserer nærmest perfekt mellom det storslagne episke, det nedtonede følelsesladde, det besnærende komplekse og det firskårne skarpladde. Jeg vil påstå at de fornyer og utvider metallsjangeren og postgrønsjen. Bandet er ikke ute etter å sjokkere eller overraske, men med tilbakelent selvsikkerhet forteller gutta hvor enkelt det kan gjøres.

Og for folk som liker harde pakker fylt med gitarrock og tung metal, men som kan styre seg for den verste fartsfylte turbometallen med ditto dødsralling, blir Audrey Hornes nye plate som selveste julaften.

Norsk hardrock og metallscene kan måle seg med det aller beste som blir gitt ut.

Liker du norske flaggskip som We og Jaqueline, vil du elske Audrey Horne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer