- Et deilig diktatur

Prins Thomas gir ut sitt første solo-album.

- ET OVERSKUDDSPROSJEKT: Prins Thomas gir ut sin første plate med egenprodusert materiale til høsten. Foto: Morten Holm/Scanpix
- ET OVERSKUDDSPROSJEKT: Prins Thomas gir ut sin første plate med egenprodusert materiale til høsten. Foto: Morten Holm/ScanpixVis mer

||| - Når man lager låter sammen med - og til - andre personer mesteparten av tiden, da er det ganske deilig å slippe den type demokrati som slike samarbeid fører med seg. Dette er bare et deilig diktatur, humrer elektronika-artisten Prins Thomas, som egentlig heter Thomas Moen Hermansen, til Dagbladet.

Platesvanger
Nå holder han på å spille inn sin første skive med kun egenprodusert materiale.

Fram til nå har han blant annet mikset andres låter, på albumet «Cosmo Galactic Prism» fra 2007, og samarbeidet med Hans-Petter Lindstrøm gjennom elektronika-konstellasjonen Lindstrom & Prins Thomas gjennom flere utgivelser, senest på albumet «II» som kom ut i mai. Men solo-ideen har han gått svanger med i noen år.

- Det har tidligere ikke vært tid til kun Prins Thomas. Dette kan godt kalles for et overskuddprosjekt; Det er låter som jeg har jobbet med over de siste to-tre årene, men som ikke har vært riktig å gi ut før tiden har vært inne. Og det er nå, forklarer Prins Thomas.

Sjangernekt
Platetittelen er ennå ikke klar, men plata skal være klar i løpet av høsten og gis ut på hans eget plateselskap Full Pupp. Men den skal i alle fall ikke være i sjangeren «space-disco», ifølge Prins Thomas selv. Musikkscenen som Prins Thomas og hans elektroniske frender representerer, blir ofte betegnet med «space-disco» eller «Oslo-disco». Disse merkelappene har han aldri følt seg komfortabel med.

- Det er så rart med journalister og plateselskaper som absolutt må ha et ord som skal betegne musikken til blant andre Lindstrøm, Todd Terje, DiskJokke og Rune Lindbæk. Man kan lage en poplåt eller en instrumental technolåt, og i begge tilfeller blir det klassifisert som «space-disco». Musikken er bare det den er, og det er forskjellig fra gang til gang, påpeker Prins Thomas.

Platesnurrer av verdensformat
Men det er uansett ikke platelagingen som er viktigst for 34-åringen. Han har gjort seg et stort navn i verden gjennom å snurre plater, og tar det ikke tungt at han ikke er profet i eget land - selv om han stort sett utelukkende har fått gode kritikker i Norge på utgivelsene sine.

Dagbladets musikksjef, Sven Ove Bakke, ga terningkast fire i sin anmeldelse av Lindstrøm og Prins Thomas sitt samarbeid på albumet  «II».

- Det passer meg utmerket å være nesten utelukkende kjent i utlandet. Jeg får holde på med drømmen min, som ikke bare er å tjene til livets opphold gjennom å kjøre på med egen karriere, men også å bygge opp mitt eget plateselskap og få fram andre artister. Det finnes nok av middelmådige artister i Norge, og de skal få ha tronen sin i fred, sier Prins Thomas, uten å ville utdype hvem han har i tankene.