Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener:

Et demokratisk problem

Etter frikjennelsen i riksrettssaken er Donald Trump i enda større grad er et demokratisk problem.

TRIUMF: Donald Trump etter frikjennelsen i riksrettssaken mot ham. Foto: NTB Scanpix
TRIUMF: Donald Trump etter frikjennelsen i riksrettssaken mot ham. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Donald Trump er som ventet frikjent i riksrettssaken mot ham. Og som ventet utnytter han momentumet til å ta hevn over sine motstandere. Riksrettsprosessen var en «djevelsk prosess», sier han, og spiller rollen som et historisk offer. Og han fyrer opp sine kjernevelgere med velkjent, og vel kalkulert, hatsk retorikk. Senatet har i virkeligheten sagt ja til at Trump kan fortsette å ture fram med sine løgner og sin manipulasjon av alt og alle. Og han synes å være nærmere enn noen sinne sin ambisjon om også å vinne valget i november. Spørsmålet den siviliserte verden nå må stille er dette; er det ennå håp for det amerikanske demokratiet?

Denne uka har gitt oss frikjennelsen i riksrettssaken, kaoset i det demokratiske primærvalget i Ohio, og talen til Trump om nasjonens tilstand i kongressen, der USAs 45. president igjen henfalt til storslåtte løgner og en ytterst spekulativ form. Ballen har vært langt inne på Trumps banehalvdel, og meningsmålinger viser at for ham rekordhøye 49 prosent av velgerne mener han gjør en god jobb. Han er dessuten hjulpet av rekordlav arbeidsledighet.

Alt ser ut til å falle på plass for Donald Trump. Denne uka er den beste i hans politiske liv etter at han ble president. Det republikanske partiet - som kjempet intenst for at Trump ikke skulle bli deres kandidat til presidentvalget i 2016 - er nå skamløst kjøpt og betalt av en mann som de færreste av republikanerne i utgangspunktet ville ta i med ei ildtang. Det hederlige unntaket er senator Mitt Romney, som stemte for å avsette Trump i riksrettssaken.

Det har vært Trumps uke. Trøsten er at det er mange uker igjen til valget i november. I løpet av de ukene vil demokratene peke ut en kandidat som vil få en mye sterkere plattform for å bekjempe trumpismens løgner. I løpet av de ukene vil etter alt å dømme tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton bli innkalt til representantenes hus for å fortelle hvordan Trump ville presse Ukraina til å grave fram dritt om hans motstander Joe Biden. I løpet av de ukene vil agendaen bli en annen enn den har vært i denne sørgelige uka for det amerikanske demokratiet.

Det hviler et stort ansvar på Det demokratiske partiet. Det har vist at det kan bekjempe Trump, slik det gjorde i mellomvalget for halvannet år siden. Det er en demokratisk nødvendighet at partiet samler seg, og gjør det igjen, i november.