DOLKET I RYGGEN? Arbeiderpartiet og Høyre er helt uenige om hva som faktisk skjedde i kulturkomiteen på Stortinget denne uka. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
DOLKET I RYGGEN? Arbeiderpartiet og Høyre er helt uenige om hva som faktisk skjedde i kulturkomiteen på Stortinget denne uka. Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

- Et desperat angrep fra Ap

Arbeiderpartiet mener Høyre dolker egen kulturminister i ryggen. Widvey mener det lukter desperasjon fra venstresidas kulturpolitikere lang vei.

(Dagbladet): Tirsdag gikk en enstemmig Familie- og kulturkomité inn for å styrke innkjøpsordningen av bøker til norske bibliotek.

Arbeiderpartiet mener Høyre og Frp da gikk imot ønskene til sin egen statsråd, kulturminister Thorhild Widvey (H). De mener det nå rasles med sablene mot Widvey og hennes kulturpolitikk. 

- Gikk imot egen statsråd - Jeg satt ikke på Stortinget da vi var i regjering, men jeg tror dette er veldig uvanlig at komitémedlemmer går imot egen statsråd på denne måten. Widvey får egen politikk i retur, sier Hege Liadal, kulturpolitisk talsperson i Ap.

- Det er en tydelig marsjordre til regjeringens politikk, legger Liadal til.

I sin innstilling går kulturkomiteen inn for å styrke ordningen som sikrer et bredt tilbud av norske bøker til utlån på biblioteker. Komiteen ber om at opptrappingen finner sted allerede i neste års statsbudsjett.

- Dette er et signal om at politikerne fra Høyre og Frp ikke tåler flere tap i Stortinget. De hadde tapt om de valgte å stå side om side med Widvey. Stortinget viser muskler som overprøver statsrådens politikk, mener Liadal, som mener Widvey gjennom ord og handling har vist seg som en motstander av en styrket innkjøpsordning.

Widvey: - Et desperat angrep Kulturminister Thorhild Widvey mener utspillet til Arbeiderpartiet forsøker å dekke over egen maktmangel.  

- SVs representantforslag og Arbeiderpartiets kommentarer bærer mest av alt preg av desperate angrep for å skjule av manglende gjennomføringskraft hos de rødgrønne for sin egen bibliotekspolitikk. Etter en bibliotekmelding som var så tykk at det ble laget kortversjon var det fullstendig tyst på bibliotekfeltet, sier statsråden til Dagbladet.

Widvey sier at regjeringen ønsker å bygge opp innkjøpsordningen, ikke rive den ned slik Liadal hevder.

- Denne regjeringen har i budsjettet for 2015 både styrket utviklingsmidlene for folkebibliotek fra 28 til 48 millioner, i tillegg er innkjøpsordningen for barne- og ungdomslitteratur styrket med fem millioner kroner. Dette understreker enigheten mellom regjeringen, regjeringspartiene og samarbeidspartiene i Stortinget, sier Widvey.

Komitéleder: Helt feil Kulturkomiteens leder, Svein Harberg (H) mener Liadals tolkning av komitéinnstillingen er underlig, og sier han ikke forventer kjeft på kammerset fra kulturministeren.

- Det var da en aldeles voldsom overtolkning. Veldig underlig. Det som skjedde var ikke annet enn en innstilling til Widvey om å sikre et bred tilbud av litteratur landet rundt, intet mer dramatisk enn det, sier Harberg om saken. 

- Går dere ikke mot Widveys uttalte politikk på området?

- Nei, og hadde vi gjort det så hadde det var spesielt. Det er jeg enig med Liadal i. Men jeg kan ikke skjønne hva vi gikk inn for som er i strid med Widveys ønsker, sier komitélederen, som mener Liadal misforstår regjeringens bokpolitikk.

MENER HØYRE GÅR MOT WIDVEY: Kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Hege Liadal. Foto: Arbeiderpartiet
MENER HØYRE GÅR MOT WIDVEY: Kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Hege Liadal. Foto: Arbeiderpartiet Vis mer