Et usynlig bylandskap er i ferd med å vokse fram. Oslo er, som mange andre byer, full av teknologiske fenomener ingen kan se, men som i større og større grad tas for gitt.
Trådløst Internett, GPS-signaler, digital informasjon og stadig mer sofistikerte mobiltelefoner utgjør et digitalt terreng som fyller gater og torg. Den digitale teknologien gjør sitt usynlige inntog i bylivet og er allerede med på å forme hvordan byen brukes. «Teknologibyen» er ikke en spektakulær framtidsvisjon, men har stillferdig blitt en del av hverdagen og påvirker i stort og smått hvordan vi opplever en by som Oslo. Den digitale byutviklingen går fort, og siden Bjørvikas reguleringsplan ble vedtatt i 2003 har vi for eksempel fått Internett i gatene, smarttelefoner, sosiale media og en bred, folkelig nettkultur.
Framveksten av et digitalt byliv har gjort nettkultur til en del av bybildet, og byen til en del av nettet. Netteknologi har blitt en del av mange byaktiviteter uten at dette nødvendigvis er noe vi tenker over. Mobiltelefoner, GPS og online kart og gatebilder hjelper oss å finne fram, og påvirker både boligjakt og shopping. Trådløst Internett og sosiale media er med på å avgjøre hvor vi drikker kaffe. Digital kommunikasjon er hjørnesteinen i hvordan vi organiserer vår sosiale og kulturelle bruk av byen, og GPS-satellittene gjør at også de med dårlig retningssans finner fram.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger