KOMMENTARER

Jøran Kallmyrs au pair

Et dilemma fra helvete

Det vil nesten være uutholdelig for statsminister Erna Solberg og Siv Jensen å kvitte seg med enda en justisminister. Men det blir heller ikke lett å slå ring om en statsråd med svekket tillit og autoritet.

NR. 7: Jøran Kallmyr ble i mars utnevnt til justisminister i Erna Solbergs regjering. Frp-politikeren er den sjuende i rekken av justisminister siden 2013. Foto:
NR. 7: Jøran Kallmyr ble i mars utnevnt til justisminister i Erna Solbergs regjering. Frp-politikeren er den sjuende i rekken av justisminister siden 2013. Foto: Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er lett å forestille seg fortvilelsen og sinnet på Statsministerens kontor da de ble kjent med at den nypussede justisministeren Jøran Kallmyr kan ha brutt utlendingsloven. Det kan heller ikke ha vært høy stemning hos Frp-leder og finansminister Siv Jensen da hun ble orientert om saken, bare noen timer før den sprakk i Aftenposten. Da Kallmyr ble utnevnt til statsråd i mars i år, ble han regjeringens sjuende justisminister om man regner med vikarene. Behovet for ro, fasthet og tillit i dette viktige tillitsvervet var skrikende.

Justisministeren har både lov, orden og innvandring som sine ansvarsområder. Dette er politiske kjernesaker for Fremskrittspartiet. Enda viktigere er at det handler om statsministerens troverdighet og lederskap. Selv om Kallmyr-saken ikke gir regjeringen et blødende sår forsterker den inntrykket av et mannskap i ubalanse og med en uklar og sliten ledelse. Det er nokså utrolig – og enestående i norsk politisk historie – at et viktig tillitsverv som justisminister er blitt en slags karusell der statsrådene kastes av i høy fart.

Erna Solberg uttalte raskt at hun har tillit til Jøran Kallmyr som justisminister. Det kan hun bare gå tilbake på om det dukker opp nye og graverende forhold i saken. En svært ordknapp Siv Jensen sa hun først ble informert om saken på tirsdag og la til: «… det tar jeg til orientering». Ingen varme eller kampvilje å spore i den uttalelsen.

Slik saken står etter statsministerens uttrykte tillit, er det Jøran Kallmyr selv som må avgjøre om situasjonen er holdbar. Det vil selvsagt ikke skje i noe enerom, og Utlendingsdirektoratets (UDI) avgjørelse i au pair-saken vil ha stor betydning. Uansett har Jøran Kallmyr gitt regjeringen et dilemma fra helvete.

Formelt og juridisk handler saken om hvordan Jøran Kallmyr håndterte ansettelsen av en ny au pair fra Filippinene. UDI mener Kallmyr hadde kvinnen boende i familiens hjem i halvannen måned uten å ha papirene i orden. En au pair som bytter arbeidsgiver har ikke lov til å starte arbeidet før hun har levert de nødvendige papirene hos politiet. Til Aftenposten sier Kallmyr at «det kan hende jeg har vurdert regelverket feil». Samtidig understreker han at au pairen i den aktuelle perioden på nesten to måneder ikke utførte noen form for arbeid. Kallmyr avviser at hun har ryddet av bordet, inn og ut av oppvaskmaskinen, at hun vasket klær eller passet barn. Hva hun fordrev tida med, kjenner ikke Kallmyr mye til.

UDI mener kvinnen utførte arbeid, og det var grunnen til at hun ble utvist fra Norge og Schengen-området. Troverdigheten i Jøran Kallmyrs framstilling av arbeidsforholdet er derfor sentral i saken. I et portrettintervju i Aftenposten i forbindelse med utnevnelsen til justisminister, sa Kallmyr at familien var helt avhengig av au pair. Han og kona er i full jobb og de har fire små barn. Justisministeren sier nå at bestemødre trådte støttende til i den perioden au pairen ikke kunne utføre arbeid.

Det er dette forholdet kommentator Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad omtaler med bitende ironi på Facebook: «Den som ikke har hatt en fremmed kvinne boende i huset et par måneder uten å ane hva hun drev med, kan kaste den første stein».

Jusprofessor Mads Andenæs har kommentert au pair-saken i Dagbladet. Han mener Jøran Kallmyr erkjenner at forholdet ikke var lovlig: «Historien hans henger ikke sammen, utlendingsloven er brutt og au pairen er utnyttet».

Andenæs peker på tre beslektede forhold: Kallmyr har brutt reglene på et rettsområde han selv har ansvar for. Det handler om liv og lære på det politisk fokuserte utlendingsfeltet. Dessuten om et meget vesentlig poeng: Kallmyrs unnskyldning synes å være ventetida hos politiet. Det rettferdiggjør ikke lovbrudd: «Jeg tror ingen ansvarlig vil si at det er greit å bryte loven fordi det er kø på politikammeret», sier professoren. Han mener Jøran Kallmyr straks bør gå av som justisminister.

At en statsråd fra Fremskrittspartiet kommer i klemme på grunn av en au pair, understreker ikke akkurat partiets folkelighet. Men viktigere er at justisministeren må vikle seg inn i detaljerte forklaringer som handler om utlendingsloven og derfor innvandringspolitikken. Det kan godt hende at Jøran Kallmyr går fri rent juridisk, f.eks. fordi praksis på det aktuelle området er uklar. Flere jurister har pekt på dette.

Samtidig er det ytterst ironisk – og kanskje trist – om det hele ender der. Fremskrittspartiets justisministre har med tydelig vilje skapt et regelverk for innvandring som skal virke avskrekkende på utlendinger. Justisminister Jøran Kallmyr har altså gått i sitt eget garn.

TAR INGEN SELVKRITIKK: Men Jøran Kallmyr presiserer overfor Dagbladet at han takket alle som deltok i krigen mot nazistene. Foto/reporter: Fredrik N. Filtvedt / Torun Støbakk / Dagladet. Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer