ULWALUKO: Dette bildet fra juli 2017 viser deler av den omdiskuterte seremonien. Her utfører 20 år gamle Fezikhaya Tselane og 18 år gamle Khanyisile Mapope deler av ritualet som skal gjøre dem til menn. Hvert år kommer det rapporter om dødsfall knyttet til omskjæringsritualet. <br>Foto: AFP / NTB Scanpix
ULWALUKO: Dette bildet fra juli 2017 viser deler av den omdiskuterte seremonien. Her utfører 20 år gamle Fezikhaya Tselane og 18 år gamle Khanyisile Mapope deler av ritualet som skal gjøre dem til menn. Hvert år kommer det rapporter om dødsfall knyttet til omskjæringsritualet.
Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Rituell omskjæring i «The Wound»

Et dødelig manndomsrituale: - Ild skjøt gjennom blodårene mine

Det sørafrikanske omskjæringsitualet «Ulwaluko» har krevd tusen liv siden 1995. Filmen «The Wound» handler om det voldsomme overgangsritualet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): «Uten et ord tok han forhuden min, dro den forover - og så, i en eneste bevegelse, førte han sitt assegai (spyd) ned. Det føltes som om ild skjøt gjennom blodårene mine. Jeg så ned, og så et perfekt kutt, reint og rundt, som en ring».

Slik beskriver Nelson Mandela den rituelle omskjæringen han gjennomgikk som ungdom, i sin selvbiografi «Veien til frihet». Mandela var en Xhosa.

- Smerten var så intens at jeg begravde haka mi i brystet. Det virket som det gikk mange sekunder, før jeg husket hva jeg skulle rope. Så kom jeg meg, og ropte ut: «Ndiyingdoda!» (Jeg er en mann!), fortsetter Mandela.

Filmen «The Wound» har norgespremiere 23. februar, og tar for seg tematikk rundt ritualet, som praktiseres av Xhosa-folket fra bantukulturen i Sør-Afrika, men handler også om homofili - som fortsatt er ansett som tabu i Sør-Afrika i dag.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn