Et dryss av homoglitter

Melodi Grand Prix har en stor fanskare blant homofile. Men konkurransen har alltid vært et heterofilt arrangement.

Heterofest: Den israelske transvestitten Dana International fremfører sangen «Ding Dong» under semifinalen i Düsseldorf 12. mai. Uansett hvordan man snur og vender på det, forblir Melodi Grand Prix et ganske så heterofilt arrangement, skriver kronikkforfatteren, som var med i gruppen SubDiva i den norske finalen i 1994. Foto: Reuters/Scanpix
Heterofest: Den israelske transvestitten Dana International fremfører sangen «Ding Dong» under semifinalen i Düsseldorf 12. mai. Uansett hvordan man snur og vender på det, forblir Melodi Grand Prix et ganske så heterofilt arrangement, skriver kronikkforfatteren, som var med i gruppen SubDiva i den norske finalen i 1994. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter et par sanger om fuglekvitter og en gammel karusell i den aller første eurovisjonsfinalen i 1956, ble det europeiske fjernsynspublikummet presentert for den første Grand Prix-sangen med et eksplisitt heterofilt innhold. Belgiske Fud Leclerc erklærte at døden var eneste utvei fordi «piken jeg elsket, elsket aldri meg». Sangen titulert «De druknede herrer i Seinen» er i korthet en oppfordring til disse døde menn om å «åpne opp deres porter av vann for meg» slik at også sangeren kan drukne seg på grunn av sin heterosorg.

Etter denne dramatiske begynnelsen har deltakerlandene fortsatt å gjøre det meste for å overgå hverandre i å gi uttrykk for heteroseksuell kjærlighet. Danmark debuterte i 1957 med et heteropar som avsluttet sin sang med et heftig femtensekunders kyss. Luxemburgs sang fra 1969 handlet om den monumentale heterokjærligheten mellom to tiåringer. I årets svenske bidrag bedyrer den mannlige sangeren ganske enkelt at «my body wants you, girl!»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer