Et ekko av dagens propaganda fra Beijing

Dagbladet formidler en forvrengt beskrivelse av Hongkong.

DEMONSTRASJONER: I helga har det vært en protestmarsj i Hong Kong mot den nye sikkerhetsloven Folkerepublikken Kina har foreslått å innføre. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: I helga har det vært en protestmarsj i Hong Kong mot den nye sikkerhetsloven Folkerepublikken Kina har foreslått å innføre. Foto: Tyrone Siu / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I et intervju i Dagbladet i dag (23. mai) kommer Paul Midford med en framstilling av situasjonen i Hongkong som i beste fall kan sies å være av svært blandet kvalitet. Noe er absolutt relevant, som referansen til den æresløse britiske kolonialismen på 1800-tallet.

Men når det gjelder dagens situasjon, er det flere feil og unøyaktigheter i framstillingen. Her tar jeg for meg noen eksempler (sitater i kursiv) som ikke er tilfeldig valgt, men valgt fordi de belyser Midfords forvrengninger.

«Hongkong [er] en opprørsk by som er i ferd med å drive bort. Kina vil ikke godta en slik splittelse.»

Hongkong har en minigrunnlov («basisloven») som sier at byen skal utvikles mot et styre der byens leder og dens lovgivende forsamling skal velges med alminnelig stemmerett (artikkel 45 og 68). Slik er det ikke i Hongkong i dag.

Denne utviklingen kan kanskje karakteriseres som «å drive bort». Men den følger altså av loven som Beijing medforfattet og godkjente for 30 år siden. Om dette er en splittelse, så er den for lengst akseptert av Kina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer