Et ekte fortellertalent

En fascinerende bredspektret, fabulerende og ganske brutal beretning om identitet.

Debutromanen til britisk-indiske Hari Kunzru vakte oppsikt på London-bokmessen i fjor, og ble umiddelbart solgt til en rekke land. Forhåndsomtalene var fantastiske. Og de var velfortjente. Kunzru har skrevet en roman som strutter av eventyrlyst og fabuleringsvilje, samtidig som de mange historiene han forteller alltid knytter an til det tragiske. Nettopp derfor blir romanen så bevegende og sterk.

I sentrum for handlingen står Pran - resultatet av et heftig engangsmøte mellom en hindubrud og en engelsk forstmann.

Gutten vokser opp i et fornemt indisk hjem, men jages på dør da en av tjenerne avslører at hans lyse hud skyldes en skitten forbindelse og ikke en fornem natur. Moren er død og kan ikke beskytte ham. Plutselig er Pran ingen, verken farget eller hvit, og han har ingen. Bare hans skjønnhet skiller ham fra andre. Unggutten kastes ut i et miserabelt og fornedrende liv som gjør ham til slave for en indisk fyrste, yngling og ufrivillig sexobjekt for en engelsk offiser, og seinere hjelpegutt for en skotsk pastor. En brutal tilfeldighet gir Pran muligheten til å ta en annens identitet og han rømmer til England. En ny tilværelse som engelsk student i Oxford begynner.

Kunzru forteller ikke bare historien om den opportunistiske kameleonen Pran og hans streben etter å fylle personligheten med passende og hensiktsmessige egenskaper. Også en rekke bipersoner gis utfyllende og velsmidde personlige forhistorier. Grepet gjør romanen myldrende og eksotisk.

Engelske imperialister, indiske prinser, skotske misjonærer og afrikanske stammefolk trer fram med sine historier. Kunzru bruker et ironisk fortellergrep og latterliggjør sine personer ved å betrakte dem utenfra og samtidig vise hvordan de ser seg selv. Gapet er ofte stort. På den måten gjør han det også vanskelig å føle sympati for mange av skikkelsene. Først når Pran når bunnen av seg selv, på en ekspedisjon i Afrika, blir sympatien med denne karakteren sterk. Prans tragedie, den bunnløse ensomheten som ligger i hans identitetsløshet, i fraværet av tilknytningspunkter, blir tydelig.

«Den uekte» er en fantastisk bredspektret roman med sitt store tematiske spenn, brokete persongalleri og varierte språklige uttrykk.

Kunzru har skapt en eventyrlig, men også ganske rå fortelling spekket med drama og refleksjon, og med britisk og indisk kulturhistorie. Boka er lettlest og velflytende i Aase Gjerdrums norske språkdrakt.