Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Forum Kino:

Et elsket bygg blir boikottet

Støtten til partiet Alliansen og mistenkeliggjøring av Arbeiderpartiet har gjort at mange sier nei takk.

FUNKIS: Forum Kino var en gang Skandinavias største frittstående kinobygg, og var et sted å valfarte til for å se film. Foto: Fredrik Eriksen / NTB Scanpix
FUNKIS: Forum Kino var en gang Skandinavias største frittstående kinobygg, og var et sted å valfarte til for å se film. Foto: Fredrik Eriksen / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

BERGEN (Dagbladet): En av Bergens storstuer er åpnet på nytt, men mange vegrer seg for å komme på besøk. Da Forum Kino slo døren opp denne uken, som et nyrenovert kultur- og konferansesenter, hadde bandene Romskip og John Olav Nilsen & Nordsjøen trukket seg fra åpningskonserten i tolvte time, mens representanter for SV, MDG og Rødt har signalisert at de likevel ikke vil stille på en planlagt verdidebatt på Forums scene. Årsaken er at den kontroversielle skipsrederen Dan Odfjell nå eier anslagsvis 25 prosent av Forum, mens pinsemenigheten Salt Bergen eier de resterende 75 prosent.

Odfjell har vært en aktiv skribent på omstridte nettsteder som Resett og Document, og har beskyldt Arbeiderpartiet for å utnytte Utøya-massakren i et politisk spill. I 2016 donerte han en kvart million kroner til partiet Alliansen. Alliansen frontes av Hans Jørgen Lysglimt Johansen, som har kommet med en rekke utfall mot jøder og kritisert dem for å «pushe det falske Holocaust-narrativet». Odfjell har senere sagt at Lysglimt er «for ting jeg er sterkt uenig i», men det at han har støttet et parti som fremmer antisemittisme gjør det for mange vanskelig å ha noe med ham og huset hans å gjøre.

Det var en gang da bergenserne ikke var vanskelige å be om å strømme til Forum Kino. Det buede funkisbygget var i sin tid den største frittliggende kinobygningen i Skandinavia. Kinolerretet var byens bredeste, og for den som virkelig ville la seg suge inn i filmepos fra det ytre rom eller forseggjorte fantasiverdener, var det hit man dro. Forum var et landemerke i de ellers durende og eksostunge gatene rundt Danmarks Plass.

Det var derfor mange som ble molefonkne da Høyre-byråd Henning Warloe ville selge Forum i 2006. Han mente bygget ville forvitre med kommunen som eiere, og hadde tiltro til at de nye eierne, Stor-Bergen Invest og Kermit Eiendom, ville kunne skape et sterkt bidrag til kulturbyen Bergen. Den gang ei: Selskapene som kjøpte Forum Kino for 7 millioner i 2006, solgte den videre allerede året etter, uten å ha gjort noe oppussing å snakke om, for 33 millioner. Inn kom tv-kanalen Visjon Norge og eieren Jan Hanvold, som har fått sterk kritikk for å la syke mennesker betale for velsignelse og helbredelse.

Da Salt Bergen overtok, vakte det oppmerksomhet at Visjon Norge og den kristenkonservative avisen Norge i dag fikk en svært gunstig avtale med de nye eierne, der de fikk lov til å bruke bygget gratis i inntil seksti dager i året. Bruduljene som fulgte da dette ble kjent gjorde at partene gikk bort fra avtalen. Uansett har Bergen fått en ny arena som kommer med en heftelse, og som gjør at de som opptrer der, kan komme til å få spørsmål om hva de mener om de som tjener penger på eiersiden.

De aller færreste vil holde gjestende artister og debattanter ansvarlige for hva eierne av bygget de oppholder seg i måtte mene. Men det følger likevel med litt støy som de fleste nok ville vært foruten. Boikott er i seg selv en litt ung reaksjonsform, og det kan hende det ville vært vel så effektivt å opptre, men å få frem den uenigheten man måtte ha på andre måter. Det kan bli et krevende prinsipp å følge opp, hvis aktørene skal sjekke bakgrunnen til alle gårdeiere der de opptrer. Likevel er historien om Forum Kino også en historie om faren ved å kvitte seg med noe verdifullt, noe som mange føler eierskap til, og stole på at markedskreftene spiller på lag. I dette tilfellet er resultatet et splittet kulturliv og et bygg som ikke lenger vet hva det er.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling